Love is in Barcelona! L'art urbà de la nostra ciutat més compromès amb l'amor

2019-02-07

Barcelona té molt d'art! A més de l'enorme riquesa arquitectònica que atresora la nostra ciutat, l'enorme mescla de cultures entre els quals estan, els que vénen i els que estan de pas ha provocat una explosió de creativitat i d'enginy en artistes de múltiples disciplines que acosten a Barcelona al nivell de Londres o Berlín.

Ara que s'aproxima Sant Valentí, volem recopilar algunes d'aquestes obres d'art urbà a Barcelona que tenen com a temàtica l'amor. Algunes són estables i es poden gaudir en qualsevol moment. Unes altres són efímeres i només ens ha quedat d'elles milers de fotografies però cap vestigi. Tant en un cas com en un altre repassem algunes de les més sonades dels últims anys.

La primera d'elles, i la més icònica, és el famós mural El món neix en cada besada, realitzat pel fotògraf Joan Fontcuberta en la plaça Isidre Nonell del districte de Ciutat Vella, al costat del col·legi d'Arquitectes i a quatre passos de la Catedral de Barcelona. El mosaic està format per 4.000 taulells d'imatges facilitades pels ciutadans de Barcelona, i en agrupar-se de forma estratègica formen el mural d'un petó. Aquesta adaptació del famós Lincoln de Dalí està constituïda per 80 columnes de taulells i unes 50 files, en un disseny que s'estén gairebé quatre metres a l'alt i vuit al llarg, amb una superfície de més de 30 m2 . Per a formar l'emblemàtica escena es van haver de triar les imatges segons el seu color i la seva densitat.

L'obra s'emmarca dins dels actes de commemoració del Tricentenari de 1714. No obstant això, l'autor del mural va voler plantejar el seu treball en perspectiva positiva: “Volia fugir d'un mur de lamentacions, i que fora un mur d'alegria, una proposta optimista de futur", va afirmar en el seu moment. Encara que el mural anava a tenir una durada efímera mentre duressin els fastos del Tricentenari, el seu enorme èxit i acceptació entre la ciutadania han fet d'ell una obra permanent plenament adaptada en el districte de Ciutat Vella. A més d'una icona menor per a la ciutat a l'altura d'uns altres com el Gat de Botero o la Gamba de Mariscal, aquesta obra inaugurada en 2014 va servir per a recuperar un emplaçament com el de la plaça Isidre Nonell, amagat en un racó degradat del Gòtic i que gràcies a aquesta obra d'art ha servit per a dinamitzar la zona i donar-li una segona vida. 

Si ja és agradable veure el mural en perspectiva, contemplant l'òptica global de l'escena, més sorprenent resulta acostar-se al mur i contemplar el detall de cadascuna de les 4.000 fotos, totes diferents i heterogènies, en les quals podrem trobar tota mena d'escenes: paisatges, celebracions, salts, petons, banderes, esports, nens en trineu o nadons dormint. En definitiva, tota una amalgama d'imatges que et tindran entretingut una bona estona…Fins que algú t'avisi que entorpeixes la seva foto al mural.

 

Turista mirant els detalls del mural de Joan Fontcuberta



Per a mostres d'amor, les immortalitzades per l'artista italià TvBoy, que ha aconseguit “reconciliar” amb un tòrrid petó d'amor a rivals declarats de l'esport i la política: Messi i Cristiano Ronaldo, Rajoy i Puigdemont, Guardiola i Mourinho…No hi ha enemic que es resisteixi a l'influx d'amor insuflat per aquest artista italià establert a la nostra ciutat des de fa més d'una dècada. Amb el seu art pop urbà inspirat en Andy Warhol i el seu tractament de la imatge, ha aconseguit que les seves obres es converteixin virals. Això li ha portat a exposar en galeries d'Itàlia, Dinamarca, Suïssa, els Estats Units o Líban.

La més famosa va ser l'exhibida de forma efímera en una de les parets de la gasolinera de Passeig de Gràcia, en la qual va dibuixar, a grandària real, a Messi i Ronaldo fent-se un petó apassionat. És tan real la proporció de les mides, que l'astre argentí ha de posar-se de puntetes per a poder correspondre al petó que li llança el portuguès des de l'altura. Encara que l'obra va tenir molta acceptació a la ciutat, i fins i tot va obrir la secció d'esports en diversos informatius, TVBoy es va quedar sense el seu aparador habitual, ja que poc temps després, l'antiga gasolinera va ser desmuntada.

 

Petò entre Messi i Ronaldo ©ElPeriódico



Després de l'èxit de Messi i CR7, els següents a segellar la seva reconciliació amb un òscul van ser Guardiola i Jose Mourinho, que es tornaven a trobar com arxienemics a Manchester, dirigint, respectivament, als dos principals equips de la ciutat. Per això, i amb l'aparador de Sant Jordi de 2018 com a teló de fons, TVBoy va tornar a fer de les seves als carrers de Barcelona i novament va ser en Passeig de Gràcia amb un altre petó apassionat entre Mourinho i Guardiola, que fins i tot lluïa el seu tradicional llaç groc. 

Ja havia fet el mateix mesos abans amb Rajoy i Puigdemont, en una de les seves creacions més efímeres. Ni 12 hores va durar exposada en la confluència del carrer del Bisbe amb la Plaça Sant Jaume. I és que per a aquest artista italià, no hi ha amor impossible.

Menys tòrrids, encara que igualment directes al cor són els missatges que els nostres següents protagonistes van deixant per la ciutat en llaunes de conserves. O millor dit, pel Raval, ja que és el seu radi d'acció preferit, encara que no l'únic. El seu és amor i reciclatge a parts iguals, ja que són especialistes a treballar amb recipients recuperats: fantes, pots de tomàquet fregit, olives… és igual. Ells li donen una segona vida i de pas t'alegren el matí de camí al treball. És tal el seu acolliment a la nostra ciutat que compten amb un perfil propi de instagram (@me_lata) i amb una legió de fans darrere. Més d'11.000 persones segueixen diàriament els seus missatges d'amor repartits per la ciutat. 

 

Missatge d'amor de Me_lata ©Me_lata



A causa de la seva creixent popularitat ja han concedit diverses entrevistes, encara que la seva identitat continua sent un misteri per a la gran majoria. Gràcies a aquestes aparicions hem pogut saber que després d'aquest amor enllaunat es troben un noi i una noia que són parella. Com no podia ser d'una altra forma, l'amor està present en les seves vides des que es van conèixer en un Sant Jordi, venent roses per a una ONG. Des d'aquest moment van néixer una relació i una iniciativa artística plena d'amor sobre envasos consumits: “me lata el corazón”, “love is in the air”, “només l'amor pot salvar el món” o “res val el que vals tu” són algunes de les proclames bonrollistes que han creat amb les seves pròpies mans.

Fins aquí només alguns exemples de com l'amor s'obre pas entre nosaltres dia a dia, mentre caminem per Barcelona. L'única cosa que necessitem és romandre atents als seus senyals. Potser així som una miqueta més feliços, encara que igual que l'art, aquesta sensació sigui efímera.

 

Este bloque está deteriorado o desaparecido. Puede que esté perdiendo contenido. Es posible que tenga que activar el módulo original.
Este bloque está deteriorado o desaparecido. Puede que esté perdiendo contenido. Es posible que tenga que activar el módulo original.