Edificis contemporanis a Barcelona (II)

2019-10-10

Dèiem no fa molt que la nostra és una ciutat arquitectònicament viva més enllà del seu llegat modernista i esmentàvem edificis contemporanis a Barcelona que han aconseguit una gran rellevància, com la torre Mare Nostrum, el Palau Sant Jordi o el Pavelló Mies van der Rohe. A més d'aquests, la llista continua creixent amb noves tendències i nous estils que continuen mantenint a la nostra ciutat en l'avantguarda de l'arquitectura.

Disseny Hub

El Disseny Hub és un complex arquitectònic en el qual s'agrupen diverses entitats públiques i privades, com són la Fundació Barcelona Centre de Disseny (BCD), el Foment dels Arts i del Disseny (FAD), el Museu del Disseny de Barcelona i la biblioteca El Clot - Josep Benet. La seva estratègica ubicació al costat de la torre Glòries fa d'ell la porta d'entrada al districte d'innovació 22@ i al barri del Poblenou.

La unió històrica que Barcelona ha tingut sempre amb el disseny, amb institucions centenàries com el FAD, va portar a l'Ajuntament a crear un únic espai en el qual poder entendre totes i cadascuna de les dimensions del disseny, amb el propòsit de ser el centre neuràlgic d'una xarxa d'institucions, centres, museus, laboratoris, empreses i persones que treballen amb i per al disseny. Per a això es va encarregar el disseny a l'estudi MBM Arquitectes, que va plantejar un edifici a dos nivells, un subterrani que aprofitava el desnivell entre el carrer Àvila i la plaça de les Glòries, sorgit arran de la urbanització de la segona, i un altre que emergia sobre la plaça. Dissenyat amb plaques de zinc i alumini, se li va voler dotar d'un aspecte industrial, que recordés el passat de la zona.

 

edificios contemporáneos en Barcelona Disseny Hub

 

Biblioteca Jaume Fuster

Una de les biblioteques més grans i modernes de Barcelona. Va ser dissenyada per l'arquitecte Josep Llinàs i Carmona i va obrir les seves portes en 2005 sota el nom de l'escriptor Jaume Fuster, un dels impulsors de la narrativa en català. Situada en la plaça Lesseps, és la biblioteca central del districte de Gràcia. Per a erigir-la es va triar un antic solar deshabitat després de l'enderrocament d'unes cotxeres, en una obra que va suposar la reordenació de la plaça Lesseps, amb la qual es va recuperar com a espai urbà. El disseny i construcció de l'edifici li va fer mereixedor del Premi FAD d'arquitectura 2006, un dels més prestigiosos guardons que es concedeixen a Espanya. Al llarg de les seves quatre plantes trobem diferents espais d'ús públic, com són auditori, sala polivalent, amfiteatre, zona infantil, bar-cafeteria, espais multimèdia, hemeroteca, ordinadors, arxiu, sales de lectura, d'audicions i de DVD, entre altres.

Torre Diagonal Zero Zero

Una de les icones de la Barcelona més contemporània. Es tracta d'un impressionant gratacel de façana triangular recobert de cristall i alumini blanc dissenyat per l'estudi d'arquitectura Massip-Bosch. Amb una altura de 110 metres i 24 plantes, Diagonal Zero Zero (per estar situat en aquest número de la Diagonal) és un exemple d'aplicació de la tecnologia punta en l'arquitectura, ja que va ser aixecada en vuit mesos, a tres torns per dia, set dies a la setmana. En total, fins a la seva inauguració el període total de les obres va ser de dos anys.

L'edifici està construït en ciment en el seu nucli, mentre que tot el perímetre és d'alumini blanc i cristall, de manera que s'aprofita al màxim la llum solar i que genera un fascinant joc de llums en l'exterior, fent que brilli com un gegant al costat de la mar. A més, la seva doble capa li permet, al seu torn, contenir les tensions de la torre produïdes per forts vents o per terratrèmols.

 

edificios contemporáneos en Barcelona_Torre Diagonal Zero Zero

 

Museu Blau

L'edifici del Fòrum és el principal vestigi de l'última gran transformació experimentada per la ciutat de Barcelona. La celebració del Fòrum Universal de les Cultures en 2004 va suposar la remodelació de la zona nord de la ciutat, en la qual es va instal·lar el conegut com a edifici Fòrum, un gran triangle equilàter de color blau anyil, que s'eleva sobre la gran plaça que ho envolta. Les tres façanes, de 180 metres de llarg per 25 d'alt, destaquen pel seu anyil intens. Una sèrie de franges o talls metàl·lics deixen passar la llum cap a l'interior a través d'uns cristalls que donen la sensació d'aigua lliscant-se del sostre cap avall. En el seu interior, es troba actualment el Museu Blau, pertanyent al Museu de Ciències Naturals de la ciutat, així com el Centre de CCIB-Convencions Internacional de Barcelona, que compta amb dues exposicions permanents de la ciutat.

 

edificios contemporáneos en Barcelona_Museu Blau

 

Fundació Joan Miró

Espai de coneixement i difusió de l'obra de Joan Miró, que conviu, de manera dinàmica amb la creació artística més contemporània. L'edifici que alberga la Fundació Joan Miró va ser construït per Josep Lluís Sert per iniciativa del mateix pintor, qui va concebre com un centre viu on el públic pogués conèixer, a més de la seva obra, les diverses tendències de l'art contemporani. Un lloc en el qual és tan valuós el contingut (les obres exposades) com el continent (l'edifici en si). El disseny del recinte respon a la utilització d'elements mediterranis, com el pati central, la terrassa superior, des de la qual gaudir excel·lents vistes de Barcelona, o les claraboies en un dels edificis més destacats de l'arquitectura racionalista de Barcelona. La construcció està inspirada en el Modulor, el sistema de mesures ideat per Le Corbusier en el qual establia una relació matemàtica entre les mesures de l'ésser humà i la naturalesa.

Edificis com els aquí esmentats fan de Barcelona una ciutat imprescindible per a entendre, amb exemples clars, tot el que l'arquitectura contemporània pot aportar als seus habitants. Funcionalitat i bellesa al servei dels ciutadans

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.