Trucs per a decorar la teva nova llar
Canviar de casa és un procés il·lusionant que queda sempre gravat en el cor de tots els que l'han viscut alguna vegada. Canviem per a millorar, créixer i evolucionar, ja sigui perquè adquirim un pis d'obra nova per a la família que creix o perquè del pis d'estudiants passem a un en solitari o a viure en parella.
Però tot trasllat d'habitatge comporta dos moments no tan satisfactoris que també cal afrontar. El primer d'ells és la mudança. Aconseguir caixes i seleccionar tots aquells elements que considerem imprescindibles per a la nostra nova vida. Una vegada feta la selecció arriba el moment d'apilar-lo tot aprofitant al màxim l'espai, com si estiguéssim jugant al Tetris. Com en el popular videojoc, si no l'aconseguim, toca desfer tot i tornar a començar, fins a aconseguir que entre tot i les caixes tanquin sense deformar la seva forma original.
La satisfacció per haver aconseguit embalar tots els records i utensilis per a la nova llar es torna desesperació en veure tot el que hem descartat: un trofeu esportiu de joventut, aquell suvenir comprat en Marrakech o el globus terraqüi que s'il·luminava per dins i amb el qual vas aprendre geografia de petit. No tenen lloc en la nostra nova vida però la nostàlgia ens impedeix desprendre'ns d'ells. Davant aquesta tessitura caben dues solucions possibles. Si el volum del rebutjat no és excessiu, sempre es pot habilitar una caixa nova (a aquestes alçades ja som capaços de muntar-la amb els ulls tancats) i convertir-la en la caixa dels pongos. Els pongos, aquests objectes de dubtós gust que tots hem rebut alguna vegada i que sempre ens preguntem: "I ara on ho poso?" D'aquesta manera, tindrem sempre a mà "regals" amb els quals donar una nova vida a aquests curiosos objectes.
Per contra, si el volum d'aquests objectes és tal que ascendeixen a la categoria d'andròmines i hi ha una previsió, intenció o voluntat de tornar a utilitzar-los en un futur indeterminat, o directament, la inclinació que els tenim ens impedeix desprendre'ns d'ells, existeix la possibilitat de llogar un traster. Aquesta solució es torna viable i tremendament còmoda des del moment en què podem trobar trasters de lloguer en el centre de la ciutat, en zones ben comunicades a les quals accedir ja sigui a peu, en transport públic o en vehicle privat. Perquè puguem recuperar els nostres objectes com ho desitgem. Lluny queda ja aquella època en la qual per a llogar un espai similar calia desplaçar-se fins a la perifèria, a llocs poc accessibles, amb l'enfarfec que això suposava.
Solucionat ja l'enfarfec de la mudança, toca afrontar el següent repte: decorar la nostra nova llar. Per decorar entengui's oferint una harmonia a les estades, sense que quedin tan recarregades que pugui semblar un soc ni tan buides que sembli l'habitació d'un seminarista. Lluny de ser un marró, aquesta activitat ens permetrà fer de la casa una llar, la nostra llar, amb els nostres senyals d'identitat i al nostre estil.
Per a això, i donant per fet que la majoria de vegades que anem a un habitatge nou ens la trobem buida i només amb les quatre parets, el primer pas seria triar el color de les parets i sostres. I aquí, mai millor dit, per a gustos, els colors. Dit això, des d'aquest blog apostem per fons neutres, colors clars, que facin de base. Després el cromatisme ja li ho donarem amb detalls i complements. A més de ser els més fàcils i econòmics, ens resultarà més fàcil renovar-los en un futur sense haver de canviar la decoració del pis al 100%.
Una vegada que ja tenim la base triada, toca decidir-se per l'estil. Vintage, nòrdic, minimalista, rústic o mid-century modern? Aquests serien, avui dia, els cinc grans estils imperants en la decoració d'interiors. I a partir d'aquests corrents, un món de combinacions possibles, des de triar un estil per a cada estada a oferir un estil eclèctic, amb elements de cadascun d'ells.
Sigui com sigui l'elecció, sí que creiem fermament en el poder de la simetria com a aliada de l'ordre. Qualsevol estada distribuïda de forma simètrica, sempre ens resultarà, visualment parlant, més àmplia i ordenada que una distribució més aleatòria. A més, com diuen els experts, una casa ordenada és sinònim d'una ment ordenada. D'aquesta forma estarem també treballant el nostre equilibri interior.
Seguint aquesta premissa, tocaria ara triar els mobles per a cadascuna de les habitacions. I encara que sigui de Perogrullo, val la pena recordar que tota estada necessita espais buits, que oxigenen i espongen l'estada i que ens han de permetre circular lliurement per ella. Tornant a l'estil, si optem per donar un toc personalitzat, al nostre saló per exemple, sempre podrem dissenyar els nostres propis mobles reutilitzant objectes com a palets, maletes, pneumàtics... Només és qüestió d'entrar en Youtube i trobar el tutorial adequat. I si ens cansem el poc temps, a vegades n'hi ha prou amb canviar la disposició dels mobles per a tenir un aspecte totalment nou de l'estada.
La il·luminació és un altre dels factors a tenir en compte a l'hora de decorar la nostra llar, ja que una il·luminació adequada engrandeix l'espai. En aquest sentit, una bona manera d'aprofitar al màxim la llum natural que puguem tenir en el nostre domicili és col·locar la barra de les cortines el més amunt possible. D'aquesta manera tant la finestra com l'estada semblaran més àmplies. Per a augmentar potenciar aquest efecte també és de gran ajuda a col·locar miralls en llocs estratègics, de manera que amplifiquin la sensació d'espai.
Quant a la il·luminació artificial, el més funcional serà adaptar-la a l'ús que se li vulgui donar, establint punts d'il·luminació amb llums de diferents temperatures segons les activitats que anem a desenvolupar (lectura, treball, sala d'estar, menjador... Per a aquest últim cas, un clàssic que no passa de moda és el llum del sostre. I és que dóna molta personalitat a un menjador, sempre que sigui d'una grandària proporcional al de la taula. I a partir d'aquí, punts materials com gustos: des de la clàssica aranya de metall i els reflexos dels llums amb cristall, a les noves tendències, a base de lli, paper o fibres naturals.
Encara que ens hàgim centrat en el saló com a eix de la decoració, per ser l'estada més visible de la casa, existeixen trucs per a donar el nostre toc a banys i cuines. Per als primers, una cosa tan senzilla com utilitzar sabons de pastilla i guardar-los en pots transparents ens permet decorar el bany amb el seu cromatisme i ambientar l'estada a @^tiempo. Unificar tots els dosificadors també aporta una homogeneïtat en llevar d'al mig pots de diferents marques i mesures que, inevitablement, evoquen cert desordre. Un altre element quotidià que ens ajuda a decorar el bany són les tovalloles. Basta un cistell i quatre o cinc tovalloles enrotllades de diferents colors per a donar-li un altre aire a l'espai.
Per a les cuines, i per a la resta de la casa, les flors són un element que funcionen a la perfecció. Col·locades de tres en tres (sol funcionar molt bé en decoració organitzar les coses per trios) et donen un toc de color i d'homogeneïtat, sempre que comparteixin tonalitats. També donen molt joc els cistells. Ja hem vist la seva utilitat amb les tovalloles. També ens vénen molt bé en el menjador per a guardar coixins, mantes o revistes. Però independentment del seu contingut, el cistell ja és per si mateix un element de decoració que ens donarà un toc genuí a la nostra casa.
Encara que potser l'element estrella de decoració són les veles. Ens donen intimitat, ens permeten ressaltar zones mortes i fins ens serveixen per a aromatitzar la casa. N'hi ha prou amb acostar-se a qualsevol botiga de decoració i observar l'enorme varietat en llums d'oli i fanalets per a entendre el poder de les veles.
Fins aquí, idees per a decorar la casa al teu estil, de manera 100% personalitzada i al teu aire. Si aquesta és la teva opció, internet és una gran font d'inspiració. A més dels ja esmentats tutorials de Youtube, podrem trobar desenes de revistes i blogs especialitzats amb idees i exemples de les últimes tendències en