Marc Mascort i Boix: “L’art urbà és un reflexe de la societat”
Totes les marques tenen un camí i una història. La de Montana Colors comença el 1994, a la #Barcelona post-olímpica, uns anys després de l'arribada del grafit a la ciutat. Montana Colors va ser la primera marca a elaborar productes específicament pensats pel street art i el grafit. Des dels seus inicis, el projecte iniciat per Jordi Rubio Rocabert es va anar expandint fins a convertir-se en la marca d'esprais de referència internacional que és actualment, amb una projecció que l'ha dut avui a ser present a 90 països de tot el món.
Hem entrevistat Marc Mascort i Boix, responsable de l'Àrea de Cultura a Montana Colors, per parlar sobre la història de l'empresa i què suposa el grafit i l'art urbà per a l'espai públic de Barcelona.
Marc Mascort i Boix, Responsable de l’Àrea de Cultura a Montana Colors - Fotografia d’Enrique Muda (@enriquemuda)
La història de la companyia es va iniciar ja fa prop de 30 anys a Barcelona, moment en què, després del llançament del seu primer producte en esprai, es corregués la veu per tot Europa i comencessin a arribar escriptors i artistes des de França, Alemanya, Suïssa o Itàlia per provar el producte. Mascort ens explica: “Montana Colors va néixer per donar resposta a les limitacions que tenien els artistes que utilitzaven el grafit. Les seves eines eren els aerosols de bricolatge i no comptaven amb una gamma de colors prou extensa perquè les obres tinguessin la definició que mereixien”.
És per això que el naixement de #MontanaColors a Barcelona va suposar un abans i un després no només pels artistes que utilitzaven aquests aerosols també per a la cultura del grafit a la nostra ciutat: “Montana Colors no existiria sense el grafit i el grafit tampoc no existiria com ara existeix sense Montana Colors”, explica Mascort. El responsable de Cultura de Montana Colors assegura que és un creixement en paral·lel; una retroalimentació entre un col·lectiu i un corrent creatiu. Mascort, cita la mítica artista novaiorquesa Lady Pink amb què coincideix en afirmar que “l'street art és el moviment més important dins de la història, després del Renaixement, perquè és el que ha implicat més persones a tot arreu del món.” No sé si podem dir que Montana Colors va suposar un abans i un després per a la ciutat, però sí que va ajudar a fer un canvi radical en aquesta cultura gràcies a aquests factors de retroalimentació.
Des de la creació fins avui, la marca ha aconseguit sumar 26 botigues oficials Montana Shop & Gallery a tot el món, amb molts artistes internacionals que es desplacen a Barcelona per estar en contacte amb l'organització. L'expansió que ha tingut Montana Colors és una evidència, però, quins han estat els factors que han provocat que sigui una marca de referència mundial? Mascort assegura: “La clau de l'èxit és la diferenciació a través de l'origen, la qualitat dels nostres productes, l'R+D i també cert sentiment de pertinença. La nostra capacitat per innovar, la nostra preocupació per la feina ben feta i la dedicació cap als nostres clients ens diferencia de la resta. De fet, hi ha gent que fins i tot es tatua les nostres llaunes de 94!”, comenta Mascort.
L’artista internacional DXTR, davant del mural de NN Wallery, amb llaunes del 94, de Montana Colors - Fotografía de CHÂRLES Barcelona
Aquest compromís de Montana Colors ha quedat gravat no només a l'eix cronològic de la història, sinó a la memòria col·lectiva dels seus clients, pels quals la marca treballa diàriament per millorar i facilitar la interacció amb l'artista. "Montana Colors és part d´una cultura que s´està establint i que està diferenciada d´altres", apunta el responsable de Cultura de la marca.
Barcelona és des de fa anys una de les capitals mundials del grafit i l'street art. Això és degut no només a la cultura d'art urbà que hi ha a la ciutat, sinó també als artistes nacionals que s'hi han format. Amb artistes locals com Pez, que va ser el primer artista que va participar en el nostre projecte de NN Wallery, la capital catalana segueix creixent amb manifestacions d'aquest art, i es consolida com una ciutat amb possibilitat de desenvolupar-se i assentar-se en aquest àmbit. Tot i això, aquesta forma d'expressió algunes vegades pot ser percebuda amb connotacions negatives. És per això que Mascort reincideix en la naturalitat de l'art a l'ésser humà i la seva lliure expressió: “La pintura en una paret transmet un missatge subjectiu que es pot entendre o no comprendre. Veure aquestes cal·ligrafies pel carrer m'agrada perquè responen a un sentiment d'identitat, de voluntat d'aportació a l'espai públic, a un gest, a una dansa, a un moviment. És un reflex de la societat”, afirma.
En aquesta línia, i pel que fa a la concepció de l'art urbà, Mascort assegura que la cultura de cada ciutat té la capacitat d'influir enormement en la seva percepció i assegura que es tracta d'un aprenentatge constant: “La manera com percebem l'art urbà requereix un procés d'aprenentatge; està directament relacionada amb els costums locals i amb la manera com els habitants visualitzen la seva ciutat”. Així mateix, assegura que la manera com els habitants de Barcelona perceben l'art urbà no és un fet aïllat: “Berlín, per posar un exemple, també ha passat per una sèrie de fases. Però ara l'art urbà i la ciutat fa molts anys que estan de la mà. Tenen una relació més duradora i, amb ella, més moments i més progrés”.
Montana Colors és, a més, una referència a l'àmbit de la sostenibilitat. Des de la seva creació l'any 1994 i com a conseqüència de la filosofia dels seus fundadors, Montana Colors ha mantingut el compromís per garantir en tots els seus productes les exigències més altes en favor de la preservació del medi ambient i la salut dels escriptors de grafit. La seva etiqueta Keep the planet clean representa la seva implicació pionera a nivell mundial en la recuperació dels aerosols buits, així com en la formació i conscienciació dels clients en el reciclatge. Mascort assenyala les claus d'aquest compromís: “Montana Colors compleix una sèrie de requisits mediambientals per assolir grans nivells de qualitat. El compromís amb el medi ambient és molt present a l'organització, a través de la planta de biomassa o el tractament de residus a la fàbrica de Barcelona, així com a l'R+D, les accions de RSC o els punts de recollida de llaunes buides, per garantir un segon ús als materials”.
De la mateixa manera, Mascort considera que “l'art urbà pot ser una estratègia de desenvolupament sostenible de la imatge de l'espai urbà. No només es tracta de ser responsables amb l'entorn sinó també de conscienciar el públic a través d'accions sostenibles”. Una responsabilitat social que es vincula al nostre projecte, NN Wallery, que de la mà d'artistes multidisciplinaris aposta per millorar l'entorn urbà de Barcelona, i en què s'han fet servir esprais de Montana Colors per poder completar aquestes obres, tant efímeres com a permanents.
Pel que fa al moviment del grafit, de l'art urbà i del muralisme contemporani en si, es palpa que des de la marca se'n senten part: “No ens dediquem simplement al mercat generat per aquesta expressió artística, també ens sentim part d'aquest moviment ja que hem crescut amb ell”, ens explica Mascort. Per això, des de Montana Colors treballen per innovar en tots els sentits. Un exemple n'és el festival anual Hola Utopia! celebrat a Hannover, Alemanya, que pretén prendre l'opinió del ciutadà sobre la seva visió de la ciutat del futur. A través de tallers i artistes es conceben una sèrie d'imatges que es desenvolupen en forma de murals.
Finalment, Mascort ens descriu les tasques d'aspecte social que es desenvolupen des de Montana Colors: “Més enllà de donar suport a innombrables accions, col·lectius, plataformes i festivals del sector, una constant a Montana Colors és la realització de tallers infantils, amb una clara focalització a l'àmbit educatiu i sociosanitari. Per posar un exemple, properament a Badalona participarem en unes jornades amb col·lectius immigrants on se'ls introduirà a l'ús de l'aerosol. Brindem a certs grups la possibilitat de desenvolupar una sèrie d'activitats artístiques que fomenten la participació i la visibilització mitjançant un ús creatiu de l'espai urbà”, apunta.
A nivell personal, Mascort conclou: “Ser responsable de l'Àrea de Cultura a Montana Colors constitueix una veritable fita a nivell personal alhora que certa responsabilitat. Som un equip humà on treballen més de 300 persones, una estructura paritària amb una mitjana d'edat al voltant dels 37 anys. Cada esprai de Montana Colors, cada pot amb què es produeix i reprodueix aquesta CULTURA, ha passat per les mans d'aquestes persones, i transporta l'essència de la nostra filosofia com a empresa, el nostre compromís i dedicació per la feina ben feta, i el respecte pel nostre entorn”.