Teatre Tantarantana: 25 anys de teatre familiar a Barcelona

2017-10-31

Si hi ha un recinte a Barcelona que instintivament associem al teatre infantil aquest és sens dubte el Tantarantana (carrer dels Flors 22), un espai de gestió privada que va néixer en 1992 i que al llarg d'aquests 25 anys ha anat fent-se un buit en l'oferta cultural de la nostra ciutat fins a fer-ho un referent de l'anomenat teatre independent.

 

Nascut de la necessitat de trobar espais per representar els seus espectacles, els actors Julio Álvarez i Víctor Suáñez (companyia U de Cuc) van obrir una petita sala al carrer Tantarantana del Born en la qual poder oferir les seves obres, enfocades pels més petits, especialment relacionades amb el món de les titelles. Una vegada aquella aposta inicial va calar entre el públic familiar, es va ampliar el repertori del teatre, incloent-hi també funcions dirigides a un públic adult.

 

L'acollida va ser també molt positiva i l'antiga sala del Born es va quedar petita, per la qual cosa el teatre es va traslladar a la seva ubicació actual, al barri del Raval i en un entorn ple d'oferta cultural com és el del Paral·lel. De les 70 butaques que oferia l'antiga sala es va passar a més de 100, i a obrir fa cinc anys una nova sala (Àtic) amb capacitat per 40 persones en un espai “diàfan, en el qual la ubicació del públic i l'escenari és completament versàtil”, segons apunten des del mateix teatre.

 

25 anys després de la seva obertura, l'oferta del Tantarantana es troba plenament consolidada. Els espectacles dirigits a un públic familiar són un pilar bàsic des dels seus inicis, donant cabuda a companyies locals, encara que sempre acollint a petits col·lectius d'altres llocs de l'estat espanyol. Durant tota la seva història, el Tantarantana ha estat testimoni de l'evolució que han experimentat les companyies orientades a aquest tipus de funcions. Així, segons ens indiquen des del mateix teatre, “abans hi havia 7-8 companyies amb molt renom. Avui dia hi ha moltes companyies joves sorgides de l’Institut del Teatre que han començat a interessar-se per un contingut familiar”, fet que ha anat modificant la seva graella, donant una major presència a aquestes petites i joves agrupacions.

 

La programació orientada al públic adult està pensada com a suport a les noves dramatúrgies, a nous creadors i companyies independents. Des de fa quatre anys la seva temporada se centra durant cinc mesos en El Cicló, un cicle de companyies independents en residència, que el teatre va crear com a suport als col·lectius teatrals que treballen de forma autogestionada i independent. D'aquesta forma, el teatre ofereix una residència de tres anys a cinc companyies diferents, temps en el qual els brinda recolzo en comunicació, residència i ajuda per poder realitzar un espectacle cada temporada.

 

Un altre dels puntals de la programació del Tantarantana és el Cicle de Companyies en Xarxa, que aquest any compleix la seva vuitena edició. Durant aquest cicle, el teatre porta produccions de fora de Catalunya, en coordinació amb diverses sales de València o de Madrid, per mostrar què s'està fent en teatres afins al Tantarantana.

 

Dins de l'oferta d'aquesta temporada, destaquen les dues properes obres que es representaran en el teatre: “La llegenda del Faune i el Viatge” i “Tuberías”, ambdues de la companyia Mai Rojas i els Escultors de l'Aire, dirigida pel qual anés manyaga del Cirque du Soleil, Mai Rojas.

 

Núñez i Navarro, com a partner del TeatreTantarantana regala 2 entrades per a l'estrena de la propera funció, Canonades, que es realitzarà el pròxim 3 de novembre a les 21 hores. Romaneu atents a les nostres xarxes socials perquè dijous que ve dia 2 us direm com aconseguir-les.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.