5 parcs de Barcelona per a gaudir aquesta primavera
Forestals, temàtics, històrics, urbans…i així fins a 89 espais verds de diferent dimensió s'estenen de llarg a llarg de Barcelona, una ciutat geogràficament limitada pel Besòs al nord i el Llobregat al sud, per Collserola a l'oest i pel mar a l'est. Malgrat la llegenda negra que persegueix a la nostra ciutat, en comparació amb altres grans ciutats com Londres o París, cal treure pit i presumir dels parcs de Barcelona, que sense ser molts, sí que compten amb una qualitat excel·lent per a passar un dia en família. Marxem d'excursió! Véns?
Parc de la Ciutadella
Més que un parc, la Ciutadella és un museu a l'aire lliure ple de vida cultural. Arquitectura, història i arbres centenaris converteixen al pulmó de Barcelona en un lloc en el qual passar-te un matí. I és que gaudir el Parc de la Ciutadella és una experiència que va més enllà d'asseure's en un banc a llegir o gaudir d'un espai ple de tranquil·litat en el cor de la gran ciutat. Construït a la fi del segle XIX, va ser el primer espai dissenyat específicament com a parc públic de Barcelona, que va servir, entre altres funcions, per a albergar l'Exposició Universal de 1888.
De tot aquest procés històric s'han conservat edificis com l'actual Parlament de Catalunya, el Museu de Geologia, l'hivernacle o el Museu de Zoologia. Al costat dels edificis històrics, el parc compta amb un altre atractiu arquitectònic com és la gran cascada monumental, que simbolitza el naixement de Venus, al costat d'altres escenes mitològiques realitzades per escultors catalans del segle XIX. A més de l'arquitectura, el parc compta amb moltes escultures de gran qualitat, que reflecteixen a personatges o moments importants de la història de Catalunya. També destaca un enorme mamut de pedra realitzat a grandària natural.
Però, sobretot, la Ciutadella és un parc. Com a tal, els barcelonins podem gaudir en ell de grans zones verdes en les quals estirar-nos a llegir un llibre o simplement descansar d'un atrafegat dia a Barcelona. I amb una superfície de 17 hectàrees, el parc es converteix en un lloc excel·lent per a practicar running o fer un afable passeig amb el qual gaudir del jardí més gran que ofereix Barcelona en el seu nucli urbà.
Parc del Laberint
Es tracta del jardí més antic dels que es conserven a Barcelona. Pensat en el seu moment com un jardí neoclàssic amb un toc d'aspecte italià, el seu principal atractiu és sens dubte el laberint vegetal compost per murs de xiprers que atresora en el seu interior i que està presidit per una estàtua d'Eros en el centre. Aquest és el principal atractiu d'aquest espai immortalitzat en la pel·lícula El Perfum. El seu disseny es remunta a l'any 1794, quan el marquès de Llupiá va encarregar l'obra a l'italià Domenico Bagutti, qui va dedicar més de 14 anys a la seva creació. El jardí va ser de titularitat privada fins a l'any 1971 quan l'Ajuntament de Barcelona el va comprar i el va endreçar com a parc públic obert a la ciutadania.
L'excel·lent arquitectura del lloc, plena d'obres d'art, combina a la perfecció amb l'enorme biodiversitat que atresora el recinte. A les diferents espècies vegetals que refresquen i oxigenen la part alta de la ciutat cal afegir estanys, cascades, fonts i un canal en la seva part superior que fan del lloc un autèntic jardí-museu al qual dedicar-li un matí sencer.
Parc de Montjuïc
Un parc de parcs, recuperat per a la ciutat a partir de 1929, quan es va reordenar i es va organitzar amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929. És tal la seva dimensió i la seva extensió que ho presentem aquí com una unitat, encara que es podria dedicar un post a desentranyar la quantitat d'espais propis amb els quals compta el segon major parc urbà de la ciutat, que s'estén de llarg a llarg de tota la muntanya de Montjuïc. Naturalesa, espais forestals i jardins temàtics conviuen amb zones d'esbarjo, esportives i culturals. I què es pot fer en Montjuïc? Doncs pràcticament qualsevol opció saludable que se'ns pugui ocórrer. Senderisme per tota la muntanya, running i ciclisme en un dels circuits urbans mítics de "pelotón" internacional, així com excursions al castell de Montjuïc. I és que Montjuïc serà sempre un lloc vinculat a l'esport. Visitar el Museu de l'Olimpisme o reviure l'esperit de Barcelona’92 és encara possible a través del llegat arquitectònic que conserva l'anell olímpic.
D'altra banda, el parc és un bon lloc per a descobrir els micro-espais que es concentren en tots els seus nivells. Des de visitar els jardins del teatre Grec, fins a la mítica Font del Gat, passant pel palauet Albéniz o el Jardí Botànic. Montjuïc té molt per oferir-nos!
Park Güell
Una de les icones més boniques de Barcelona dissenyat per Antoni Gaudí per encàrrec d'Eusebi Güell, que dóna nom al lloc. Un parc envoltat d'elements modernistes des d'on gaudir una de les millors panoràmiques de la ciutat. Encara que va ser concebut com a ciutat-jardí a l'estil anglès, el projecte no va acabar de fructificar i va quedar interromput en 1914. En 1922 l'Ajuntament va comprar la finca i va fer d'ella un parc públic en el qual poder gaudir, de forma inseparable, de la flora autòctona al costat dels elements arquitectònics pensats per Gaudí. Aquesta simbiosi va ser reconeguda en 1969 en ser declarat com a monument històric-artístic d'interès nacional i en 1984, quan la UNESCO ho va reconèixer com a Patrimoni la Humanitat.
Encara que és una icona com a espai monumental de Barcelona, no hem d'oblidar que el Park Güell és, abans de res, un parc públic, que està equipat amb totes les instal·lacions i serveis perquè pugui ser gaudit no només pels turistes, sinó també pels veïns i els barcelonins en general, gaudint de les seves impressionants vistes o dels diferents jardins i zones de passeig amb les quals compta el recinte.
Jardins del Palau de Pedralbes
Oasi de vegetació situat en la principal artèria viària de Barcelona: l'avinguda Diagonal. Un dels jardins més senyorials de Barcelona en els quals passejar, llegir o simplement gaudir de la seva frondosa vegetació. L'incendi fortuït de l'antiga residència real a Barcelona en 1875 va ser l'origen d'aquesta zona enjardinada. La família burgesa Güell va comprar una sèrie de finques limítrofes a l'antic palau amb la intenció d'endreçar-los i cedir un nou palau als monarques per a les seves estades a la nostra ciutat. D'aquesta forma, es van endreçar diversos camps de cultiu com a jardins i es va reformar un antic palau que allí hi havia per a adaptar-lo al seu futur ús com a residència real. Des de llavors, el recinte ha pertangut a l'Ajuntament i a la Generalitat, que en l'actualitat l'utilitza per a organitzar esdeveniments i actes oficials.
En tractar-se d'uns jardins tan antics, es poden trobar espècies poc corrents, com a cedres de l'Himàlaia, de l'Atles o del Japó. Des de la seva entrada principal en l'avinguda Diagonal, es pot observar un estany amb dos camins de sorra als seus costats que ens porten fins al palau, en la part superior de la finca, a través de dues fileres de til·lers situats en els eixos principals del jardí. En estar el recinte envoltat per alts murs en tot el seu perímetre, l'estat de conservació en el qual es troba és magnífic.
A més de la seva frondosa vegetació, de les seves grans zones de descans amb bancs per a gaudir d'una bona lectura, el recinte ofereix algunes joies arquitectòniques que val la pena buscar entre els seus racons. Concretament, dos que porten el segell del genial Antoni Gaudí: una font d'Hèrcules amb un cap de drac de ferro forjat des d'on sali l'aigua, i que va ser "descoberta" en 1984 durant unes obres de manteniment, així com una pèrgola parabòlica coberta de trepadores.
La llista de zones verdes de Barcelona en les quals gaudir amb els nostres segueix amb recintes en els quals vegetació, esport, naturalesa i història es donen la mà. Afortunadament, l'arribada de la primavera, i amb ella el canvi horari, ens garanteix uns quants mesos de dies llargs que aprofitar als parcs de Barcelona. Temps més que suficient per a continuar descobrint-los!