Xavi Franquesa: "som una plataforma per mostrar el disseny de Barcelona"

2022-05-04
Tenim el disseny com el mínim comú múltiple de la nostra activitat

En ple Barri Gòtic descubrim Il·lacions, un espai que posa a prova les possibilitats del disseny, on conflueixen el mestissatge de disciplines i s'experimenta sobre els cànons funcionals i estètics. Ens rep Xavi Franquesa, fundador i director creatiu d'aquest espai, que ha fet d’Il·lacions un univers de disseny vinculat a Barcelona, que conjumina Il·lacions Design Gallery i Il·lacions Design Studio.

Il·lacions reuneix dissenyadors amb artistes o arquitectes, afirmes.

Nosaltres som una plataforma per a mostrar el talent en el centre de la ciutat, de més de 50 creadors i dissenyadors de l'entorn de Barcelona. Totes les visites que ens arriben, fins i tot en inauguracions o design talks, que també organitzem, poden descobrir al dissenyador o al creador; de manera que es poden establir vincles o relacions futures com, per exemple, en el mateix hotel REC. Allí van intervenir més de 12 creadors. I això és bàsicament el reflex del nostre nom…es tracta que una cosa et porti a una altra. I quan succeeix això, et fas més gran i capaç.

Tenim el disseny com el mínim comú múltiple de la nostra activitat. Totes les accepcions en el disseny es recullen aquí, des del disseny arquitectònic fins al disseny tèxtil, últimament amb un ferm compromís amb la sostenibilitat i l'economia circular. 

El disseny és present sempre en les nostres vides. En qualsevol objecte, sempre hi ha hagut algú darrere pensant el que tens entre les teves mans, amb el que et vesteixes o amb el que et calces, o on vius. El bon disseny no se sap qui ho ha fet, perquè s'ha mantingut durant molt de temps, perquè funciona i perquè resulta, sinó s'hauria descartat.

Il·lacions diseño Barcelona
                                                                                                                                    Il·lacions, local ubicat a La Rambla, 130, NNbuilding
A part del disseny amb accent de Barcelona, el que pretens és conrear la intel·ligència de grup, què significa?
Imagina't, per exemple, que rebem l'encàrrec d'un gran projecte d'interiorisme, un arquitecte o un dissenyador, amb molt d'ego, intentaria fer-lo ell per si mateix amb els seus propis mitjans. Nosaltres opinem just el contrari. En comptes de donar-li pes a una sola persona, preferim treballar amb diferents dissenyadors, llavors el que aconsegueixes són nombroses persones pensant en el projecte i és mil vegades millor que una sola persona, que tindrà les seves mancances i un sol punt de vista, envoltar-se de nombrosos punts de vista és més ric i el resultat és interessantíssim.
Forma part això de l'ADN Barceloní?
Absolutament, sempre. A més, no tenen per què ser de Barcelona, aquí hi ha gent de tot arreu, però en una certa manera tots tenen trets comuns molt similars que es poden percebre si pares esment. Hi ha sempre uns mínims que compleixen tots, que és la sobrietat. Aquesta elegància que és molt barcelonina.
De què es compon aquest ADN barceloní? Quines particularitats té?
Això que s'observa al carrer. Tot és discret, sobri sense estridències, tot està molt pensat, hi ha molta reflexió darrere. També hi ha molta recerca, encara que no se sàpiga ni es vegi, hi ha experimentació. Ara estem treballant amb última tecnologia, en coses que mai s'han fet, amb vidre, amb microimpressions, molts processos que al final acaben convertint-se en objectes que són així: discrets, simpàtics, que s'integren bé en les nostres vides, no són ostentosos, no són extravertits, però si molt imaginatius…
Il·lacions diseño Barcelona
                                                                                                                                               Il·lacions exposició, edifici Núñez i Navarro
Què tres paraules utilitzaries per a descriure el disseny català?
Sobri, elegant i discret, sense estridències.
Quin exemple de ciutat posaries com a ciutat extravagant?
París. A París trobes peces gegantesques, potser sense sentit, utilitzacions molt excèntriques de materials, mescles de tons de colors i materials molt estranyes, sobretot de molta grandària…
Quina ciutat seria equivalent a Barcelona quant a qüestions de disseny?
Podríem estar prop de Milà.
Penses mantenir-te en un futur treballant així, amb gent d'aquí, de la zona?
Sí, és la nostra missió o el nostre compromís, com el vulguis cridar. És una cosa molt natural, lògic. Les produccions també es fan localment, tot és aquest àmbit, uns 200Km al voltant nostre, per dir alguna cosa. Més enllà ja seria forçat, costós.
De cara al futur, aquí, quin repte us plantegeu, quines futures exposicions?
Sempre tenim 3 o 4 exposicions a la vista. 
Tenim una amb la uruguaiana Mag Heart, resident a Barcelona i dissenyadora gràfica. Es va veure embolicada en tot un món de números i dades científiques. De sobte, deixa el disseny i es converteix en una artista performativa que investiga sobre plantes, que crea enginys, elements molt estranys. Ens està preparant una col·lecció de recipients de vidre, que contenen plantes. I presentarà una performance en la qual els humans, amb el seu biodata, el seu camp magnètic interacciona amb aquestes plantes en acostar-se i generen noves vibracions que es podran percebre a través de sons, música…
Estem preparant una altra amb Max Milà. Ens vol presentar, al costat de la seva parella Laura Sebastianes (artista plàstica) una instal·lació poètica amb petites joies en plata que porten llum incorporada i resulten sorprenents i suggestives.
Madrid Design Festival, ens ha convidat a participar. Anem al Teatre Fernán Gómez que és el millor lloc. Presentarem l'exposició “Inferències”. Hem demanat a cadascun dels nostres creadors presentar una obra i que convidin a algú amb qui s'identifiquin o a qui admirin, perquè ens porti una peça. El que fem és convertir als nostres creadors en comissaris d'altres autors, i així generem dos cercles d'actuació: el nostre, el nucli dur, i un altre voltant que és molt més global. Llavors ens fem universals, ens vam mostrar a Madrid i després ja tornem aquí amb la mateixa exposició.
És un exercici interessant.
Il·lacions diseño Barcelona
                                                                                                Il·lacions exposició, local ubicat a La Rambla, 130, Núñez i Navarro
Existeix un projecte “Barcelona”?
L'Ajuntament de Barcelona ha creat una campanya per a anar a captar congressos a tothom. I ha enumerat sis eixos que tenen interès en Barcelona, entre ells hi ha restaurants, empreses start-ups interessants… i també es volen recolzar en el disseny, presentant al dissenyador com algú important a la ciutat. I aquí estem nosaltres. Som, en part, protagonistes d'aquesta Barcelona. A l'ésser una ciutat tan ben dissenyada, a nivell arquitectònic, urbanístic, en mobiliari urbà… fins a la gràfica del metre, qualsevol element que es trobi algun desconegut que arriba a Barcelona fa que li sigui molt fàcil moure's. Viure-ho, en altres ciutats es fa dificilíssim.
Quin públic us visita?
El que és fidel són tots els dissenyadors de Barcelona. A part tenim l'escola ELISAVA aquí al costat i la Massana també molt a prop, moltes escoles, molts estudiants que tenen ganes d'aprendre i conèixer… i després aquesta amalgama d'arquitectes, de gent de l'art… També estem atraient a institucions. 
Il·lacions diseño Barcelona
                                                                                                                                     Xavier Franquesa, director creativo Il·lacions

Il·lacions Desig Gallery està oberta a tots els visitants de Barcelona amb els quals espera entaular una conversa tan rica i curiosa com la que ens ha regalat Xavi Franquesa aquesta tarda en el cor del Barri Gòtic de Barcelona, en el pis principal del número 130 de les Rambles, en un edifici de Núñez i Navarro.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.