Històries oblidades de Barcelona per descobrir a peu

2017-06-12

Barcelona és cool. Barcelona enamora, Barcelona dóna prestigi. Només cal buscar a Instagram hashtags com #barcelona o #lovebarcelona i apareixeran milers de fotos taguejades a la ciutat comtal tant pels seus ciutadans com per turistes. No obstant això, aquest amor per la ciutat olímpica no sol anar acompanyat per un coneixement de la seva història i de les seves històries, en plural. Perquè una ciutat mil·lenària com la nostra, atresora als seus carrers i places centenars d'aventures i anècdotes, algunes tràgiques, el record de les quals s'ha diluït amb el pas del temps. Alguns d'aquests vestigis són encara visibles a simple vista. Simplement fa falta baixar una mica el nostre ritme en caminar per la ciutat i obrir els ulls com si fóssim estrangers i acabéssim d'aterrar al Prat. Avui et proposem redescobrir Barcelona sense presses. D'una forma pausada, mirant els edificis i façanes que ens envolten.

Núñez i Navarro Hotels, ofereix als seus clients els NN Walk & Friends, una sèrie de recorreguts guiats, a peu o amb bicicleta, per diferents zones de Barcelona per descobrir les històries que oculten tots els seus racons

 

Comencem el nostre tour sortint de l'Hotel 1898, de Núñez i Navarro Hotels, a la meitat de la Rambla. Només trepitjar el mític passeig barceloní ens trobem damunt d'un empedrat amb forma d'ones que ens recorda el curs d'un riu. La raó? L'origen fluvial del carrer, quan en l'actual artèria es formava un torrent a causa de les pluges i corria carrer a baix fins a desembocar en el mar.


Seguim en direcció al barri Gòtic i ens endinsem en el casc antic pel carrer Portaferrissa, que al segle XIII era una de les portes d'entrada a la Barcelona emmurallada. Concretament la “porta de ferro”, que va acabar mutant el seu nom fins a l'actual. Un mural en la font que hi ha a l'inici del carrer ens recorda aquest passat. Convé ressaltar la importància d'aquesta i d'altres fonts que durant segles hi havia als carrers i places de la ciutat, perquè no hi havia subministrament d'aigua a les cases i salvaven a les famílies de desplaçar-se extramurs per poder proveir-se.


Avancem per Portaferrissa, on es conserven antics palauets amb entrades senyorials que el fenomen turístic ha reconvertit en tendes de souvenirs. Un bon exemple seria el local de la cadena Tiger, al que recomanem accedir per poder gaudir de la distribució i el disseny de l'edifici.


Seguim endinsant-nos al barri i després de deixar enrere la catedral travessem el carrer del Bisbe fins a aconseguir la que, per a molts, pot ser considerada la plaça més trista de Barcelona, la plaça de Sant Felip Neri. El lloc va ser aixecat sobre un cementiri medieval i està envoltat de construccions renaixentistes i de l'església que dóna nom al lloc. Corria el 30 de gener de 1938 quan, en plena guerra civil, l'aviació feixista va bombardejar la ciutat. Un dels obusos va caure a la plaça i va causar 42 morts, la majoria nens de l'escola Sant Felip Neri, en cedir el sostre del soterrani en el qual s'havien refugiat. D'aquell dia, la façana de l'església conserva les cicatrius que va ocasionar l'impacte de la metralla.


Aquesta mateixa església és a la qual es dirigia Antoni Gaudí el 7 de juny de 1926 quan va ser atropellat per un tramvia. Malgrat el seu passat lúgubre, la plaça és avui dia un dels racons més bells de Barcelona, en el qual els nens de l'actual escola juguen a l'enxampa-enxampa i a la pilota sense haver de preocupar-se pel tràfic.


Un altre dels llocs emblemàtics que ens ofereix la ruta és la Plaça del Rei, on arribem després de vorejar la catedral pel carrer de la Pietat. Allí ens trobem el Palau Reial Major, residència dels comtes catalans i dels reis d'Aragó des del segle XIII. En el seu interior es troba el Saló del Tinell, en el qual la tradició fixa la trobada dels Reis Catòlics amb Cristóbal Colón després del seu primer viatge a les Índies. I precisament en la seva escalinata, va sofrir un atemptat el rei Ferran el Catòlic el 7 de desembre de 1492. Un camperol va intentar acoltellar al monarca quan sortia de palau. Actualment es troba allà el Museu d'Història de Barcelona.


Retrocedim de nou cap al carrer del Bisbe per detenir-nos en l'últim dels racons que volem animar-te a redescobrir a Barcelona. Es tracta del fals pont gòtic que uneix el Palau de la Generalitat amb la casa dels Canonges. Si ens col·loquem sota descobrirem una calavera, que es creu que és autèntica, travessada per un punyal. A dia d'avui ningú sap amb certesa quin va ser la seva funció o el seu significat, la qual cosa ha donat motiu a diverses llegendes urbanes. Des que Barcelona s'esfondrarà si algú és capaç de retirar-la, fins que et concedeix un desig si travesses el pont d'esquena mirant la calavera. Cert o no, en el tour descobrim a diversos turistes caminant cap a enrere fins a xocar amb un altre vianant.


Aquests són solament alguns dels racons màgics de la ciutat que pots visitar en els NN Walk & Friends. Zones com Montjuïc, la Ribera, el Born o el Raval atresoren també llocs plens d'històries amb les quals tornar a enamorar-te de la ciutat. Així que anima't i redescobreix Barcelona!

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.