Oriol Esculies: "Cinc milions de persones en aquest país tenen problemes amb l'alcohol"
S'acosta el Nadal i al nostre al voltant es multipliquen festivals, concerts, mercats ambulants i altres accions organitzades per ONG i fundacions que, als nostres ulls, surten del seu anonimat durant aquestes setmanes en les quals sembla que som més proclius a preocupar-nos dels altres. Una d'aquestes entitats és Projecte Home Catalunya, fundació catalana nascuda a l'abric del Projecte Home estatal. Entre les seves activitats es troba un Mercat ambulant Solidari en el qual Núñez i Navarro col·labora amb la cessió gratuïta durant tres mesos d'un local en el número 11 del carrer Trafalgar. En el mercat, obert de dilluns a dissabte de 10 a 13.30 i de 17 a 20 hores, es pot trobar una àmplia varietat de productes donats per l'empresa de missatgeria Chrono Express, que està obligada per llei a destruir o a donar al cap d'un temps tots aquells productes que no han pogut lliurar o que els seus destinataris no han passat a recollir. Aquest ampli estoc comprèn articles d'electrònica, sabates, roba, llibres i qualsevol objecte susceptible de ser enviat per paqueteria.
La relació de Núñez i Navarro amb Projecte Home Catalunya existeix des dels temps en què Josep Lluís Núñez era president del F.C. Barcelona. No en va, ell mateix va inaugurar el primer centre de l'entitat a Catalunya, situat a Montgat. “Va tenir un paper fundacional clau. El primer partit “Drogues No” es va disputar en el Camp Nou i la recaptació va servir per obrir Projecte Home Catalunya. I es va jugar allí perquè Núñez es va voler implicar en la problemàtica que sofria Espanya amb les drogues. Aquells primers partits que es van jugar en els anys 90 van servir per finançar les activitats de Projecte Home en l’àmbit estatal”, sosté Oriol Esculies, director de Projecte Home Catalunya.
Des de llavors, la fundació s'ha convertit en una de les ONG més populars en la lluita contra la droga a través de tres línies d'actuació que han anat evolucionant amb el temps. La primera línia, “un programa d'atenció dirigit, d'una banda, a adolescents de 13 fins als 20 anys, en els quals existeix un consum de cànnabis. I d'altra banda, a adults amb problemes d'addicció a la cocaïna o a l'alcohol, que en funció del grau d'addicció pot ser d'unes hores, en un Centre de Dia, o de 24 hores en centres residencials per a persones que necessiten una atenció contínua perquè no poden parar de consumir”.
La segona línia d'actuació de Projecte Home Catalunya és la prevenció en el consum d'aquestes substàncies. Aquesta prevenció es realitza sobretot en escoles, perquè els alumnes surtin més enfortits davant possibles situacions de risc. Aquest treball, realitzat de la mà de professors i de pares, incideix en conceptes com l'autoestima, la comunicació o la relació amb els progenitors. “Com més recursos i esforç posem a treballar la prevenció, menys haurem de dedicar a ajudar als quals tenen problemes”, defensa Esculies. I la tercera i última línia d'actuació, se centra en la sensibilització social a través de rodes de premsa, presentació d'informes anuals i conscienciació als grups polítics perquè posin en la seva agenda els problemes que genera la droga en la nostra societat.
Des de la seva creació en 1996 la fundació ha anat observant com va canviant el tipus de substàncies consumides, passant de l'heroïna a la cocaïna en adults i al cànnabis en adolescents. Però sobretot ha detectat un descens preocupant en la percepció de risc. Segons Oriol Esculies, “mai hem tingut tanta gent en tractament com ara i mai hem tingut tan poca importància en l'opinió pública com en l'actualitat”. Entre els factors d'aquesta relaxació de la societat, el director de Projecte Home Catalunya destaca la cronificació de la problemàtica i l'alarma social: “Abans es relacionava la drogodependència amb el delicte i amb el contagi de malalties infeccioses com el VIH. Actualment aquesta associació ja no es realitza i es concep com un problema domèstic. I per tant es torna invisible. Això no ajuda al fet que es tracti el tema i que es posin més recursos per ajudar a tanta gent”.
A més del consum problemàtic d'estupefaents, Projecte Home Catalunya tracta altres patologies minoritàries: “addiccions a la tecnologia, a l'ús del telèfon mòbil, tablets, videojocs i apostes online”. Però de totes elles, “l'alcoholisme és la principal problemàtica en addiccions en aquest país. Un 80% de la població ho consumeix, i hi ha entre un 10 i un 15% de consum problemàtic. Això és moltíssima gent. Estem parlant d'uns cinc milions de persones amb problemes d'alcohol”. El fet de ser una substància legal dificulta la percepció de risc per part de la societat, que té molt fàcil l'accés gràcies al seu baix preu. “Val el mateix una caixa de 20 cerveses en el súper que una entrada per al cinema”. La solució, segons Esculies, implicaria desenvolupar una legislació que incrementi els impostos de l'alcohol. “Però Espanya té uns lobbys molt potents que, cada vegada que hi ha hagut alguna proposició de llei per endurir l'accés a l'alcohol, ho han impedit. Hi ha massa interessos econòmics darrere”, es lamenta.
Afortunadament, no falten institucions i empreses privades que sí que entenen i defensen la lluita de Projecte Home Catalunya i que recolzen la seva causa social. Si consideres que el consum de drogues i alcohol és un problema que ens afecta a tots i tens pensat recolzar una causa social amb motiu del Nadal, Núñez i Navarro et proposa aquesta possibilitat: col·labora amb Projecte Home comprant els teus regals de Nadal en el mercat ambulant del carrer Trafalgar o assistint al concert solidari que el diumenge 7 de gener la Jove Orquestra Nacional de Catalunya realitza en L’Auditori a benefici de Projecte Home Catalunya.