Xavi Pons: "La construcció industrialitzada ofereix grans nivells de qualitat i eficiència energètica"

2024-08-20
La construcció industrialitzada representa un model innovador que produeix renovació i transformació en les metodologies d'un sector obert a canvis amb l'objectiu d'evolucionar.

La construcció industrialitzada permet avançar de manera significativa en un sector que requereix una constant transformació. A més, possibilita abordar el problema de la falta de mà d'obra obrint la construcció a una gran part de la població que, per les condicions laborals, no la consideraven com una opció a l'hora de buscar feina. Amb aquest model es redueix la càrrega física i el risc de lesions, fent la feina més atractiva. Així mateix, permet reduir significativament els terminis de lliurament i els costos associats a les obres mentre fomenta una alta qualitat en tot allò fabricat gràcies a l'especialització dels treballadors. Hem parlat amb Xavier Pons, responsable de direcció d'execució d'obra i project manager de la nostra residència al carrer Mare de Déu de la Salut, per conèixer les múltiples avantatges de la industrialització en la construcció i aquelles que s'han incorporat al projecte de la residència; discutim com aquest tipus d'edificació ajuda a donar passos cap a la sostenibilitat i en termes de millora de les condicions socials i laborals i entrem en detall com la innovació juga un paper molt important en un sector amb un profund arrel tradicional.

Bany industrialitzat

La solució per avançar cap a l'eficiència dels processos

Un dels principals avantatges d'aquesta metodologia és la reducció dels terminis en els temps de lliurament del que està projectat, la qual cosa és crucial i una avantatge operatiu. En aquest context, l'ús de tècniques d'industrialització ha demostrat ser una estratègia efectiva per complir amb els ajustats cronogrames establerts, sense sacrificar la qualitat de l'obra. La definició precoç i precisa dels diferents paràmetres és un aspecte fonamental en els projectes, ja que, a més de reduir els temps de lliurament permet reduir els costos. Gràcies a una planificació més detallada des de l'inici, es facilita una execució més eficient i es minimitzen els errors durant tot el procés. Aquesta pràctica obliga a tots els actors implicats a treballar en estreta col·laboració des del començament. Aquesta integració primerenca assegura que cada detall estigui contemplat, reduint la probabilitat d'ajustos costosos i retards durant la construcció. "L'obra va començar molt abans de posar la primera pedra. Tots teníem molt clar la nostra part i, pel que fa a l'execució del projecte, s'ha agilitat tot. En el nostre sector, tenir retards és bastant comú perquè depenen de molts factors que sovint no es poden controlar. La construcció industrialitzada possibilita disminuir tots els factors de risc per reduir significativament els terminis", afirma Xavi Pons.

A més, la industrialització contribueix a reduir els costos derivats propis de la fase d'edificació, un factor a tenir en compte en aquest tipus de projectes. Coneixent què és el que necessites es poden tancar els costos d'elements específics des d'una fase primerenca dels projectes i s'evita, d'aquesta manera, les sorpreses que acaben comportant un augment de pressupost. Això es tradueix en una major previsibilitat financera, la qual és vital per assegurar la viabilitat econòmica del projecte des de la seva concepció fins a la seva finalització. La reducció de costos no només facilita el compliment del pressupost, sinó que també permet reinvertir els estalvis en altres àrees crítiques del projecte, millorant la qualitat general de la construcció. A més, en minimitzar els residus i optimitzar l'ús de materials, la industrialització contribueix a pràctiques més sostenibles. En última instància, la capacitat de mantenir els costos sota control reforça la competitivitat en el mercat i proporciona una avantatge significativa davant els mètodes de construcció tradicionals.

Residència Mare de Deu de la Salut

Millor aprofitament dels recursos disponibles

Una de les principals avantatges d'aquest enfocament és la reducció de residus generats a l'obra. En traslladar gran part del procés de construcció a fàbriques, s'optimitza l'ús de materials i es minimitzen els residus generats. Aquest mètode contribueix a un entorn més net i ordenat a l'obra, reduint significativament l'impacte ambiental. "La sostenibilitat s'està convertint en un motor crucial per a la transformació del sector. La construcció industrialitzada permet un control més rigorós dels materials i processos, reduint l'impacte ambiental. L'ús de materials sostenibles i tècniques de construcció més eficients en termes d'energia està alineat amb els objectius globals de reducció d'emissions de carboni i la promoció de pràctiques constructives responsables", afegeix Xavi Pons. L'impacte ambiental de la construcció industrialitzada és notablement menor en comparació amb els mètodes tradicionals. L'ús de materials sostenibles i l'optimització dels processos de fabricació i muntatge permeten fer un millor ús dels recursos disponibles, incorporant a les edificacions sistemes constructius enfocats a la sostenibilitat. "La incorporació de sistemes per a la recuperació d'aigües grises i pluvials que hem integrat a la residència Mare de Déu de la Salut ens permet recuperar i reutilitzar l'aigua per a diferents aplicacions dins de l'edifici. Això possibilita abordar un dels problemes creixents que afronta la societat avui en dia: reduir el consum d'aigua potable i fer un ús més eficient d'un recurs que cada vegada és més escàs. A més, la implementació d'eines que maximitzin l'eficiència energètica permet disminuir el consum d'energia i la petjada de carboni i, en última instància, allargar la vida útil de l'edifici", declara el project manager.

Compromís per construir un futur professional més divers

Les revolucions que la construcció industrialitzada està introduint en el sector radicen, també, en les millores de les condicions de producció i en fomentar la inclusió en un sector predominantment masculí. La prefabricació en fàbriques ofereix un entorn de treball més segur i controlat en comparació amb les obres tradicionals, la qual cosa contribueix significativament al benestar dels treballadors. Aquest enfocament permet condicions laborals més estables i segures, reduint els riscos associats a la construcció en llocs a l'aire lliure exposats, entre altres, a les inclemències del temps. Un dels seus grans avantatges és la seva capacitat per atreure equips més diversos. En proporcionar un ambient de treball més controlat, la indústria esdevé més accessible per a tot tipus de persones. "El futur de la construcció passa per millorar les condicions dels treballadors. D'aquesta manera, podem reduir la manca de mà d'obra qualificada. Les fàbriques permeten optimitzar i disminuir desplaçaments interns i permeten un millor control de qualitat. Les fàbriques ofereixen condicions de treball més còmodes i previsibles, amb horaris establerts i ambients climatitzats, la qual cosa fomenta la inclusió de persones que d'una altra manera podrien ser excloses del sector", comenta Xavi Pons.

La construcció modular pot ser un imant per a les noves generacions que busquen estabilitat i bones condicions. La possibilitat de treballar en un entorn més segur i amb horaris regulars és un atractiu significatiu per a joves i professionals que valoren l'estabilitat i l'equilibri entre la vida laboral i personal. Aquest enfocament pot ajudar a pal·liar la manca de mà d'obra qualificada en el sector de la construcció. L'automatització i la robotització de certs processos en la prefabricació creen un entorn de treball positiu, ja que es redueix la càrrega física i el risc de lesions. En definitiva, els avenços tecnològics permeten una major flexibilitat en la producció, la qual cosa pot augmentar significativament la productivitat sense comprometre ni la qualitat ni la seguretat dels treballadors.

Treballadors industrialització

La innovació per enfrontar desafiaments logístics i econòmics

La industrialització de la construcció està transformant profundament la dinàmica del sector. El treball cooperatiu millora la coordinació i la col·laboració entre equips i, en última instància, la qualitat del resultat final. Aquesta unió de forces des de la fase inicial del disseny assegura que totes les parts estiguin alineades, minimitzant errors i endarreriments costosos, permetent que cada disciplina aporti la seva experiència i perspectiva des de les primeres etapes del projecte. L'adopció de tecnologies avançades, com les metodologies Lean i BIM (Building Information Modeling), estan marcant un abans i un després en la indústria de la construcció. D'una banda, la metodologia Lean, centrada en l'eficiència i en la reducció dels residus generats, permet optimitzar els processos i millorar la productivitat en cada fase del projecte. D'altra banda, l'ús de BIM proporciona una plataforma digital integral on es modela i gestiona tota la informació del projecte. Aquesta eina no només millora la precisió i la coherència dels dissenys, sinó que també facilita la detecció anticipada de conflictes i la coordinació entre els diferents actors implicats. "La construcció industrialitzada està guanyant terreny a la manera tradicional en els últims anys i continuarà fent-ho en els pròxims. La integració de noves tecnologies, juntament amb la necessitat d'abordar els desafiaments ambientals, farà que aquesta metodologia es converteixi en un estàndard en la indústria. La digitalització i l'automatització continuaran evolucionant, oferint oportunitats per millorar l'eficiència", comenta Xavi Pons.

logística construcció industrialitzada

El projecte de Mare de Déu de la Salut va destacar, des d'un començament, per la implementació de la construcció industrialitzada. Per la seva ubicació, va enfrontar desafiaments logístics i econòmics que van ser solucionats gràcies a la innovació. Des de la concepció d'aquesta obra es va seleccionar la industrialització dels banys, emprant mòduls prefabricats que van facilitar la instal·lació i van assegurar alts estàndards de qualitat. Va permetre un control del planificat i va fer possible proves exhaustives dels components abans de la seva instal·lació in-situ. Totes les proves de funcionament dels diferents components dels banys es van fer a la fàbrica, assegurant que qualsevol defecte es corregís abans que es realitzés l'enviament i no sobre l'obra, la qual cosa va evitar retards en els terminis i va maximitzar la qualitat dels elements construïts. Un dels desafiaments més significatius va ser la logística de transportar i muntar els mòduls en un entorn urbà amb limitacions d'espai. La planificació meticulosa i l'ús de tecnologia avançada van ser crucials per gestionar aquests obstacles. A més, la integració dels industrials habituals en la definició del projecte i l'adopció de la metodologia Lean van millorar l'eficiència i la coordinació en el procés de construcció. "Aquest projecte va demostrar que la construcció modular pot assolir nivells de qualitat i eficiència elevats, fins i tot en projectes complexos i amb restriccions urbanes. Els beneficis obtinguts inclouen una notable reducció dels temps de construcció, una millor gestió dels recursos i una millora significativa en la qualitat dels acabats, tant els visibles com els no visibles", conclou Xavi Pons.

imagen_destacada
Xavi Pons construcció industrialitzada
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.