6 comerços emblemàtics a Barcelona
Recentment llegíem una notícia en la qual s'explicava que l'Ajuntament de Barcelona anava a impulsar un canvi legal per a protegir el comerç singular. Tant és així que fins i tot ja hi ha dissenyada una ruta pels negocis més emblemàtics de la nostra urbs. I és que encara resisteixen 182 comerços emblemàtics a Barcelona que resisteixen el pas dels anys, les dècades i els segles al peu del canó, adaptant-se als nous temps sense perdre de vista el seu origen centenari. No fa molt us parlem del que potser és el comerç més antic de la ciutat dels quals està en actiu: Cereria Subirà, fundada en 1761 al carrer dels Corders, en el barri antic i traslladada a la Baixada de la Llibreteria en 1908, en un edifici construït i decorat en 1847 que ha sabut conservar l'aspecte original de l'establiment, amb una escala d'adarb doble i dues estàtues femenines que exercien de suport per a dos llums de gas, que han arribat fins als nostres dies.
Com aquest, altres 181 negocis conformen la selecta llista de comerços emblemàtics a Barcelona. Repassem alguns dels més antics.
Herboristeria del Rei (1818)
Si pocs negocis poden presumir de longevitat, menys encara són els que poden fer-ho de ser "proveïdor de la Casa Reial". Aquest és el títol honorífic concedit en 1857 per la reina Isabel II a aquest negoci, especialitzat en plantes medicinals i fundat en 1818. El primer propietari va ser Josep Vila, que seria nomenat també herbolari de Cambra de la reina, d'aquí el nom que va acabar posant al negoci.
L'Herboristeria del Rei se situa al costat de la plaça Real i encara podem trobar en ella més de 200 plantes medicinals, així com olis essencials, caramels, regalèssies i productes ecològics i de cosmètica natural. El seu regent actual és Trinitat Sabatés i posseeix també el reconeixement de "mestra herbolària artesana", que concedeix la Generalitat i que només ostenten dues persones.
Encara que les herbes ja són recollides per conreadors professionals, en Herboristeria del Rei es continuen treballant de manera tradicional, amb les eines antigues per a triturar i barrejar. És també un bon lloc en el qual trobar remeis naturals per a petites malalties. Visitar el local és tota una experiència tant olfactòria com visual, gràcies a les aromes a plantes i a la seva decoració vuitcentista, entre la qual podrem veure una font de marbre on antany es conservaven sangoneres per a curar. Eren uns altres temps.
Camiseria Xancó (1820)
Des de 1820 en mans de la mateixa família. Fundada per Antoni Cotchet, tenia a Josep Xancó com a dependent, un jove que no va voler estudiar Medicina i que es va veure obligat pel seu pare a entrar com a mosso en aquest comerç situat just enfront del Gran Teatre del Liceu. A la mort del propietari es va quedar amb el negoci i des de llavors ha estat sempre en mans dels seus descendents. La seva estratègica ubicació en el Pla de la Boqueria va fer d'aquest establiment la camiseria de nombrosos tenors durant aquests dos segles. Avui dia els regents són la quarta generació de Xancó que, lluny de desanimar-se, miren al futur amb il·lusió i esperança. I això que ells continuen despatxant a la manera antiga, amb un tracte exquisit cap al client intentant trobar la millor manera d'ajudar-lo amb la seva selecció. Aquí s'elaboren peces úniques, en l'antítesi del que preval avui dia en el mercat.
Des del seu aparador en el cor de la Rambla han estat testimonis de tot el que succeïa en el bulevard barceloní: incendi del Liceu, atemptat contra Alfons XIII, la Setmana Tràgica...I és que pocs negocis poden presumir d'estar a punt de celebrar dos segles de vida.
Restaurant 7 Portes
Cafè d'estil parisenc situat en el passeig d'Isabel II des de 1836. Corria aquest any quan Josep Xifré va fer construir els anomenats Porxos de Xifré, ambientats en l'emblemàtica rue Rivoli de París. A més de col·locar allí la seva residència i les seves oficines, Xifré va construir també un cafè de luxe amb set portes per al gran públic i una octava per a mercaderies i serveis. Aquest seria l'origen de l'anomenat Cafè de les 7 Portes, negoci que es va mantenir com a cafè fins a 1929, que va ascendir a la categoria de restaurant. Des d'aquest moment es va convertir en un referent de la ciutat i lloc de trobada de periodistes, intel·lectuals, polítics i personatges de la faràndula. Picasso, Miró, Dalí, el Dr. Fleming, Robert de Niro...No hi havia famós que no acudís a tastar receptes tradicionals catalanes com els "pèsols ofegats", les sarsueles o el mític "pijama", ideat en les seves cuines.
Pastisseria La Colmena (1849)
Endolcint Barcelona des de 1849. Déu n'hi do. 170 anys des que Rosendo Abella fundés la pastisseria anomenada Ca l'Abella en un local de l'actual Baixada de la Llibreteria. Era un lloc en el qual el producte estrella eren els seus caramels artesanals, amb l'aroma dels quals perfumava tot el barri. En 1868 el negoci va passar a una altra família, els Costa, que van passar a cridar-li El Rusc, encara que mantenint tots dos noms en la façana, i es van traslladar a la ubicació actual en plaça de l'Àngel.
Després de diversos canvis de propietaris, Francesc Roig va adquirir la propietat en 1927, sent des de llavors la família regent fins als nostres dies, amb els besnéts al capdavant de tan llaminer establiment. I és que encara que ha passat per moltes mans, l'essència del local continua sent la mateixa: bolados, torrons, xocolates, cafès, sucres, tes...i els caramels artesanals d'elaboració manual més antics de tota Espanya. Encara que la ubicació hagi estat la mateixa en 150 anys, l'ambientació actual del local data de 1950, d'estil neo-*paladiano i va ser a càrrec de César Martinell, un dels col·laboradors més joves de Gaudí.
Casa Gispert (1851)
El cor del Born, molt a prop de la basílica de Santa Maria del Mar, amaga una altra d'aquestes joies comercials que val la pena visitar encara que sigui només uns minuts. Casa Gispert, un negoci familiar que embeni productes colonials des de 1851: fruita seca, dessecats, cafè, te, cacau, vainilla, canyella, safrà... Al costat d'aquests productes originals també es poden trobar productes ecològics, xocolates, torrons i altres exquisideses amb les quals podrem marcar-nos sempre un bon regal. Entrar en el local i passejar entre els seus sacs d'espècies ja és tota una experiència, ja que es conserva en el seu estat original. Com el forn de llenya, únic a Europa i testimoni perenne de què esdevé a la ciutat, on encara avui torren els seus productes com ho feia el primer Gispert en el segle XIX.
Granja Viader (1870)
Aquesta granja ha sabut imposar-se a les diferents tendències, situacions econòmiques i polítiques que han anat esdevenint durant les seves més de 149 anys de vida. Situada en el carrer Xuclà, al costat d'un altre edifici històric com és l'antiga Companyia de Tabacs de Filipines, reconvertida avui a l'Hotel 1898, la granja propietat de la família Viader va néixer com una petita lleteria. Des de llavors s'ha mantingut sempre en mans de la mateixa família, passant de generació en generació, destacant entre els seus propietaris el Sr. Marc Viader, fundador de la societat Letona i creador del celebèrrim Cacaolat. Entre els seus clients més selectes, noms com Pablo Picasso o Santiago Rusiñol.
De la seva variada oferta, destaquen alguns productes artesans com el va matar i el formatge fresc, la xocolata suïssa, els melindros o les ensaïmades, considerades per moltíssimes persones com les millors de Barcelona. A més, entre la seva oferta podem trobar altres productes com la sobrassada mallorquina, els bikinis de foiegras, el pastís de formatge, el pastís tatín o diferents productes sense glútens.
Aquesta és tan sols una petita mostra dels negocis centenaris que sobreviuen a la nostra ciutat. I encara que amb menys història, alguns altres segueixen el seu deixant, com la Manual Alpargatera (1941), al carrer Avinyó i d'altres negocis històrics que donen valor a Barcelona. Cuidem-los!