Què visitar al centre de Barcelona? Art, Història i Gastronomia molt a prop de l'Hotel 1898
L'Hotel 1898 concentra nombrosos senyals d'identitat de Núñez i Navarro Hotels. Situat en el si de l'antiga seu de la Compañía General de Tabacos de Filipinas, l’H1898 deixa bocabadat a tot aquell que s'endinsa en ell per la seva porta giratòria de fusta de caoba i que fa un viatge en el temps a través del seu marmoli vestíbul fins a arribar a un lobby colonial. Efecte wow! des del primer moment.
Al seu interiorisme evocador cal sumar-li una excel·lent ubicació al cor de la Rambla que ens permetrà accedir a una Barcelona mil·lenària, des dels vestigis de la romana Barcino fins als palauets medievals del carrer Montcada. Més de quinze segles d'art, història i cultura que visitar en un radi de tan sols 15 minuts des de l'hotel. Acompanya'ns!
La nostra proposta comença ben a prop. A dos minuts de l'Hotel 1898. Allí es troba el Palau de la Virreina, un dels màxims paradigmes del Barroc català que ha estat reconvertit en un centre d'exposicions temporals. L'edifici va ser construït per ordre de Manuel Amat, antic virrei del Perú. Després de la seva prematura mort, l'edifici va ser ocupat per la seva vídua, que va acabar donant al lloc el nom amb el qual ha arribat fins als nostres dies. Des del punt de vista arquitectònic, són destacables alguns dels elements que conformen el recinte: la seva façana principal estructurada simètricament en eixos verticals o el seu pati interior, que posseeix una doble escala des d'on apreciar els grans finestrals dels salons.
En l'actualitat, les dependències i el pati acullen la seu del Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i a les seves àmplies sales es mostren diverses exposicions temporals, així com presentacions, recerques, ponències, publicacions i altres activitats que tenen per objecte difondre la cultura a la ciutat de Barcelona.
MACBA i CCCB: Cultura Contemporània al Raval
Ens endinsem a continuació al Raval, que en l'edat mitjana quedava extramurs i on es concentraven els horts, convents i bordells que la plena de gom a gom Barcelona medieval ja no era capaç d'acollir. Així, es va anar generant un entramat de carrerons estrets i edificis petits que van acabar donant forma a un nou barri fins a ser absorbit per la ciutat i protegit amb noves muralles. Un d'aquells monestirs, després de diversos usos, ha estat reconvertit en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), un espai per a la creació, la recerca, la divulgació i el debat de la cultura contemporània. A través d'exposicions temàtiques i altres formats de producció pròpia, el CCCB centra la seva activitat en la recerca creativa i en la producció de coneixement, presentant a la societat el fenomen urbà entès com un generador d'accions artístiques, però també sociològiques i urbanístiques.
A un minut d'allí, tenim el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), l'edifici del qual va ser dissenyat per l'arquitecte Richard Meier. El museu compta amb una col·lecció permanent de més de 1.600 obres, dedicades majoritàriament a l'art català i a diferents tendències foranes que han influït en ell. Miquel Barceló, Jean Michel Basquiat, Miguel Ángel *Campano i Antoni Tàpies són alguns dels creadors representats a la col·lecció del MACBA. També s'organitzen nombroses exposicions rotatives, conferències i tota mena d'activitats relacionades amb la difusió de l'art d'avantguarda.
La Boqueria: una autèntica experiència visual i gastronòmica
Desfem les nostres passes i tornem cap a la Rambla. A menys de cinc minuts de l'H1898 tenim una altra d'aquestes icones que tot viatger porta en la seva llista de visites imprescindibles a Barcelona: La Boqueria. Allí vibra l'estómac del món. Tradició i modernitat. Localisme i exotisme. I és que en el mercat de Sant Josep-La Boqueria cohabiten diàriament els veïns de Ciutat Vella, que fan allí la seva compra habitual, amb els milers de turistes que acudeixen fascinats pels ressons que el descriuen com el millor mercat del món.
Sigui per la seva façana modernista, sigui pels seus productes de qualitat i proximitat, o bé per l'exotisme d'algunes de les seves propostes gastronòmiques, La Boqueria no deixa indiferent a ningú. Sense perdre l'essència ni la funcionalitat principal de mercat de barri, aquest icònic lloc ha sabut aprofitar la seva ubicació estratègica enmig de Les Rambles per a captar l'atenció dels turistes, fins a convertir-se en parada obligatòria a les principals guies de la nostra ciutat.
El Palau Güell, la primera gran obra d'Antoni Gaudí
El nostre recorregut segueix Rambla avall, en direcció a la mar, fins a detenir-nos al carrer Nou de la Rambla per a contemplar la primera gran obra d'Antoni Gaudí: El Palau Güell, una mansió d'estil modernista encarregada pel seu amic i mecenes Eusebi Güell. La Unesco va catalogar l'edifici com a Patrimoni de la Humanitat el 1986, exactament cent anys després que Antoni Gaudí comencés a dissenyar-lo.
La façana principal està construïda amb pedra de la costanera població de Garraf. Des de l'exterior es poden veure les inicials del propietari de l'edifici, EG, i l'escut de Catalunya. L'arquitecte el va pensar tot al detall: l'entrada està dissenyada per a rebre els carruatges i conduir directament als convidats a les escales de la casa. A l'interior, tot és bon gust i distinció: columnes de marbre, sostre cobert de pedres precioses a l'estil mudèjar, una cúpula impressionant que permet el pas de la llum, persianes venecianes de fusta decorada amb ceràmica o el famós trencadís gaudinià amb els petits trossos de mosaic.
Museu Marítim: la història de Barcelona i el Mediterrani, comptada a través dels seus vaixells
Des del Palau Güell podem tornar cap a la Rambla i continuar baixant fins al monument a Colón o bé vagarejar pel Raval fins a la nostra pròxima parada: El Museu Marítim, un dels més rics del Mediterrani, amb més de vuitanta anys d'història. El museu se situa a l'històric edifici de les Drassanes Reials, un dels pocs testimoniatges arquitectònics medievals d'aquest tipus que es conserven a tot el món. De gran bellesa i espectacularitat, el seu origen ha de buscar-se als segles XIII i XIV, quan la Corona d'Aragó va emprendre la seva aventura Mediterrània cap a Balears, Còrsega, Sardenya i Sicília.
El Museu Marítim és un majestuós edifici de 18.000 m² que representa una catedral marítima amb naus gòtiques sobre pilars. En el seu interior, destaca la impressionant reproducció a mida original de la Galera Reial de Don Joan d'Àustria, famosa per liderar l'esquadra cristiana en la llegendària batalla de Lepant. El museu alberga una col·lecció de més de 6.600 peces, la més important del sud d'Europa, que narra la fascinant relació entre l'home i la mar. Des de les expedicions a Amèrica fins a la històrica primera volta al món de Magallanes i Elcano, passant per diverses maquetes d'embarcacions emblemàtiques, el Museu Marítim és una travessia plena de sorpreses que ens submergeix en el fascinant món marí i el seu impacte a la història de Barcelona.
Tornada a l'hotel – El Nido
Arriba el moment de fer un petit break a la nostra ruta per a reposar forces. Per a això proposem desfer el caminat i pujar Rambla amunt fins a arribar de nou a l'H1898. Allí ens espera el restaurant El Nido, un oasi de pau que contrasta amb la bullícia incessant de La Rambla, que podrem contemplar des de les finestres d'aquest edifici únic. El seu nom es va triar en honor a un dels municipis més grans de l'illa de Palawan, a Filipines. El Nido és reconegut per les seves immaculades platges paradisíaques i es troba reflectit en la magnífica col·lecció d'imatges que la fotògrafa Maria Espeus va fer el 2006 de l'arxipèlag filipí per a il·lustrar les parets de l'Hotel 1898. La qualitat de les matèries primeres que se serveixen a El Nido, principalment peix, és la marca distintiva del menú dissenyat pel seu xef. Una proposta gastronòmica tradicional amb productes de qualitat, emplatats creatius i una interpretació única dels clàssics plats internacionals, amb tocs de cuina asiàtica, marroquina, mexicana i mediterrània. Un autèntic plaer pels sentits.
El Gòtic, de la Barcino romana a la ciutat medieval
Ara que ja hem recarregat piles, podem continuar gaudint de grans experiències prop de l'Hotel 1898. Per a això, travessarem la Rambla, deixant enrere el Raval i endinsant-nos en l'actual barri Gòtic. Allí podrem trobar alguns dels vestigis de l'antiga colònia romana Barcino, que va donar origen a la ciutat, i el Fòrum de la qual se situava al costat de l'actual fòrum de la ciutat, la plaça de Sant Jaume on trobem l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat. D'aquesta època es conserven in situ les Columnes del Temple d'August, que avui són el principal atractiu del Centre Excursionista de Catalunya. Altres restes arqueològiques de la Barcelona romana es troben a la plaça de la Vila de Madrid i al Museu d'Història de Barcelona.
Des d'allí podrem realitzar un agradable passeig, vagarejant i perdent-nos per les seves estretes vies. Més aviat que tard acabarem topant amb la Catedral de Barcelona, església principal de la ciutat i que fou construïda en estil gòtic. Els orígens d'aquest temple es remunten al segle IV, vinculats a la devoció de Santa Eulàlia, qui va sofrir martiri a una primerenca edat. Encara que el temple ha estat sotmès a diverses transformacions al llarg de la història, la catedral va adquirir el seu aspecte actual en el segle XIX. Presenta una estructura de tres naus i una sèrie de capelles secundàries al llarg de la basílica. Un destacat claustre medieval amb insígnies de gremis de Barcelona i la presència de 13 oques, simbolitzant els martiris de Santa Eulàlia, també són part del conjunt arquitectònic. A l'interior del museu de la catedral, s'exhibeix el valuós tron d'or del rei Martí l'Humà, un dels tresors més importants de la ciutat.
El Palau Martorell, l'última gran rehabilitació de Núñez i Navarro
Continuem amb el nostre passeig pel Gòtic des de la Catedral de Barcelona. A risc de perdre'ns de nou pels seus carrerons, proposem seguir sempre en sentit cap a la mar fins a la nostra següent parada: el Palau Martorell, un nou centre d'exposicions situat en un immoble del segle XIX que rehabilitarem per a recuperar la seva esplendor, des de la nostra àrea de rehabilitació del Grup. L'edifici, que albergà l'Antiga Societat del Crèdit Mercantil, va ser construït entre 1886 i 1900 sota la direcció de l'arquitecte Joan Martorell i Montells, destaca pel seu estil neoclàssic amb tocs noucentistes. El 1917, el Mercantil va ser absorbit pel Banc de Barcelona, que més tard va fer fallida el 1920. La Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona va adquirir l'edifici el 1930, realitzant reformes interiors. Durant la Guerra Civil, l'estructura es va mantenir relativament indemne. Al llarg dels anys, va servir com a seu del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya i l'Escola de Disseny Elisava. Entre 2016 i 2019, duguérem a terme la recuperació i adaptació de l'edifici, mantenint la seva façana i estructura original.
La Ribera: els museus del carrer Montcada
Travessem la Via Laietana per a arribar al punt més allunyat de l'Hotel 1898 de la ruta d'avui. El carrer Montcada, en l'històric barri de La Ribera. A tan sols 15 minuts de l'hotel, tenim aquest antic carrer senyorial ple de palauets medievals, amb grans portes de fusta que donaven accés a un pati central, destinat a carruatges, cavallerisses, cellers i estades del servei. Al pati del qual naixia una escala, pegada sempre a la paret, que permetia l'accés a la planta noble, on residien els senyors del moment. Alguns d'aquests palauets han arribat fins als nostres dies reconvertits en museus o sales d'exposicions, com el Moco Museum o el Museu Picasso.
El Museu Modern Contemporani de Barcelona (Moco) és un museu independent amb una àmplia gamma d'inspiradores obres d'art contemporani i urbà: Basquiat, Banksy, JR, KAWS, Andy Warhol… Sens dubte, una col·lecció d'art única per a reflexionar sobre la societat actual. Encara que per a entendre aquest nou art abans és imprescindible entendre d'on venim, artísticament parlant. I per a això ningú millor que Picasso, el museu del qual ens ajuda a comprendre la relació del geni malagueny amb Barcelona, un vincle estret i inseparable forjat en la seva adolescència i joventut i que es va mantenir fins a la seva mort.
El Museu Picasso de Barcelona, fundat l’any 1963 per Pablo Ruiz Picasso i el seu amic Jaume Sabartés, és el centre de referència per a conèixer l'etapa formativa de l'artista. Amb una col·lecció permanent de 4.251 obres del seu període barceloní, el museu se situa en cinc palaus dels segles XIII-XIV, exemples del gòtic civil català. A través de successives ampliacions i remodelacions, el museu s'ha convertit en un espai de diàleg que ofereix noves perspectives sobre Picasso i la seva col·lecció. Les obres destacades inclouen "La primera comunión" (1896), "Ciencia y caridad" (1897) i les magnífiques interpretacions de Las Meninas de Velázquez realitzades per Picasso el 1957.
El millor final a un intens dia a Barcelona
No està malament la ruta, oi? Un dia espectacular mereix un final apoteòsic. Després d'un intens dia a Barcelona, els hostes i visitants de l'Hotel 1898 que ho reservin podran relaxar-se experimentant la tranquil·litat i serenitat de l’Spa Siargao, situat a l'espai que antany va ser la carbonera i la cambra cuirassada de la Companía de Tabacos de Filipinas; submergir-se en un circuit termal equipat amb piscina coberta amb hidromassatge, sauna seca, bany de vapor i llit de bombolles... O bé gaudir de tractaments i teràpies amb essències florals i vegetals, amb els quals aconseguir un estat de relaxació total, mitjançant els nostres excel·lents terapeutes i productes vegans de màxima qualitat.
I com a colofó per a tancar un dia de somni cal visitar La Isabela, l'espectacular terrassa de l'Hotel 1898 situada a la setena planta. Oberta tant per a hostes com per a visitants ocasionals (prèvia reserva), permet provar exquisides tapes d'autor i originals còctels en l'àrea del bar, o refrescar-se a la piscina (només hostes) mentre s'admira el meravellós skyline de Barcelona. I aquí a dalt, tan a prop, i alhora tan lluny, del soroll de Barcelona, contemplant el cel tenyir-se de vermell podràs decidir si una retirada a temps a l'habitació és un premi o si, per contra, també vols descobrir el millor oci nocturn que envolta a l'Hotel 1898. I és que, també en caure el sol, un món de possibilitats s'obre a menys de 15 minuts de l'hotel. Barcelona no dorm. Ni tan sols de nit.