Espais de cultura viva a Barcelona

2019-11-07

Barcelona és història, cultura, arquitectura...i també és una fàbrica d'artistes, músics i cantants que s'han forjat recorrent els bars de la ciutat amb la seva guitarra a coll. Estopa, Manolo García, Antonio Orozco, o fins i tot Rosalía, han fet els seus primers passos en el món de la música oferint concerts en petits bars i locals condicionats, o no, per a oferir música en directe. No parlem, per tant, de recintes consagrats com Razzmatazz, Sidecar, Apol·lo o Llum de Gas. Si no de llocs generalment poc il·luminats, amb un escenari improvisat entre les taules del bar i en el qual el cantant de torn podia rebre feedback immediat sobre la seva actuació. Qualsevol espai era bo si els permetia ensenyar el seu repertori mentre somiaven que un caçatalents els oferia una oportunitat professional.

 

Espacios de cultura viva en Barcelona

 

Ara, una normativa municipal ha creat una nova tipologia d'establiments que protegeix aquest tipus de locals. Són els anomenats Espais de Cultura Viva i comprèn a bars, cafeteries i altres locals amb un aforament de fins a 150 persones que vulguin oferir música en viu. El requisit per a poder acollir-se a aquesta nova categoria és, a més de l'aforament, comptar amb una programació cultural estable de música en directe, amb un mínim de 40 activitats a l'any. D'aquesta manera, la normativa protegeix aquests espais d'importància vital per al teixit cultural i musical de Barcelona i que permet a joves promeses iniciar un circuit cultural per locals que, ara sí, estaran protegits per la llei. Repassem alguns dels més cèlebres de la nostra ciutat:

London Bar

Inaugurat en 1910, aquest històric bar del carrer Nou de la Rambla va acollir entre les seves parets a Picasso, Miró, Hemingway, Machado i Carlos Gardel. Taules de marbre, decoració modernista i recer de la bohèmia barcelonina. Des de la seva obertura va funcionar de manera ininterrompuda durant 106 anys, fins a la mort de la seva propietària, Eli Bertran. En el seu testament va designar com a hereu al creador del Circ Històric Raluy, Carlos Raluy, a qui va llegar el local amb l'esperança de donar-li una nova vida. Així, Raluy va tornar a apujar la persiana del London Bar en 2018 amb la il·lusió de situar el negoci en el centre de la vida cultural de Barcelona, amb la idea de conservar la programació cultural, a través d'espectacles de circ i de música en viu.

Michael Collins Pub

Un dels pubs irlandesos més mítics de Barcelona, amb més de 20 anys de trajectòria. Situat gairebé als peus de la Sagrada Família, El Michael Collins reuneix en els seus dos locals contigus tota l'essència de la cultura irlandesa: cervesa i whisky autòctons, menjar ràpid per a esmorteir el cop de l'alcohol, esport a tota hora en diverses pantalles, i un programa continu de música en directe amb actuacions que cobreixen tant la música tradicional irlandesa com 'covers' de la música internacional. Una gran opció per a prendre's un parell de pintes sentint velles cançons folk amb les quals transportar-se cap a la vella Irlanda.

Mediterráneo

Situat al carrer Balmes, 'el Medi' com ho coneixen els més assidus del lloc és un pub que obre els 365 dies de l'any i que ofereix música en directe de petit format. La seva programació habitual consta d'uns tres o quatre passis diaris, encara que també s'organitzen concerts especials i actuacions de monologuistes amb l'arribada de dates assenyalades. El més curiós d'aquest local és que encara que compta amb una extensa oferta musical, l'entrada al local continua sent gratuïta. És, per tant, un lloc mític de la nit barcelonina en el qual evadir-se per a gaudir de bona música en viu i en directe, veient a cantautors versionant cançons d'altres artistes.

Lunatic

Un petit carrer de les Corts, gairebé on la ciutat es confon amb els primers carrers de L'Hospitalet, alberga un altre d'aquests refugis en els quals poder gaudir música en viu. El Lunatic, un soterrani que alberga un petit bar amb un mini-escenari en el qual s'ofereixen sessions de música en viu els caps de setmana i vespres de festius, així com monòlegs. I és que ens trobem davant un dels temples de l'estand-up comedy de Barcelona, pel qual van passar alguns dels més destacats còmics de l'actualitat.

 

Espacios de cultura viva en Barcelona

 

Sabedors de l'enorme vitalitat que té la música en directe a Barcelona, els hotels de Núñez i Navarro compten també amb diferents espectacles musicals oberts a tot el públic barceloní i en els quals poder gaudir la millor música jazz, soul o pop-rock internacional mentre assaborim deliciosos còctels d'autor en un ambient relaxat i sofisticat. Tal és el cas de les Acoustic Nights en The Corner Hotel, els dijous a la tarda-nit, tot un clàssic dels afterwork a l'Eixample. En ell podem gaudir la millor música internacional de la mà de Cece Giannotti, en un autèntic passeig sonor pel món de la música.

Per part seva, el soul, el funk, el R&B i la música negra tenen el seu espai en un marc incomparable com és el hall de l'Hotel 1898, en el cor de les Rambles de Barcelona. Un enclavament ideal en el qual gaudir de la música al costat d'un bon còctel escoltant clàssics d'Otis Redding a Amy Winehouse, passant per Michael Jackson i Rihanna. Una boníssima manera de començar la nit del dissabte abans de sopar o simplement per a prendre's alguna cosa després d'un llarg dia als carrers de Barcelona.

I com aquestes, el conjunt d'hotels del Grup compta amb altres vetllades en les quals gaudir la música en tots els seus estils: són cubà, jazz, electrònica... I per descomptat, també la rumba catalana. Que per a alguna cosa és cultura viva de Barcelona.

Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.
Aquest bloc està trencat o falta. Pot ser que falti contingut o heu d'habilitar el mòdul original.