“M'agrada aportar alguna cosa positiva i divertida, per això creo aquests murals”
L'art urbà torna als carrers de Barcelona. El projecte NN Wallery,, de la nostra àrea de #sostenibilitat, es reactiva amb el seu primer mural de signatura internacional, una obra a gran escala que ja pot visitar-se en la confluència dels carrers València i Rogent de Barcelona.
En aquesta ocasió, hem volgut comptar amb la col·laboració del reconegut artista alemany DXTR, un dels autors de #urbanart amb més projecció del moment, que realitza l'aplicació directa de les seves pròpies obres en murs al voltant del món. Schuster també destaca per les seves múltiples col·laboracions de caràcter social i cultural, per la qual cosa s'adheria perfectament a la nostra iniciativa de NN Wallery. En aquesta ocasió, el grafiter ha pogut plasmar la seva interpretació de Barcelona en una obra interactiva amb la qual convida als seus espectadors a participar al més pur estil On està Wally.
Darrera del pseudònim DXTR es troba l'il·lustrador Dennis Schuster, un geni del grafiti capaç de combinar a la perfecció les seves aplicacions en murs urbans amb campanyes publicitàries per a destacades marques, com Adobe, Levi's, Hasbro, Pepsi, Vans, WiredMagazine o Wacom.
Us compartim la xerrada enriquidora que vam tenir amb ell, en la qual ens explica en profunditat la seva col·laboració amb el projecte NN Wallery i la seva trajectòria com a artista urbà internacional.
En preguntar-li quin és el significat del seu nom artístic, DXTR es remunta fins a la seva infància per a revelar-nos el seu secret: “En aquells dies els meus amics li deien a la meva habitació "El laboratori de Dexter", com la sèrie de dibuixos animats. Tot de pintura, llaunes i llenços pertot arreu. D'aquí ve el meu àlies”.
Dennis Schuster dibuixa des que era petit, encara que va ser als 16 anys quan es va iniciar realment en el món del #grafiti: “Els meus amics del col·legi em van introduir en aquesta cosa màgica anomenada grafiti en 1999. La cosa es va anar fent més i més seriosa amb el pas dels anys i llavors em vaig mudar a Dusseldorf i vaig estudiar Comunicació i Disseny en la Universitat de Ciències Aplicades. Aquí és on vaig combinar les meves arrels de grafiti amb el disseny gràfic i vaig començar a crear el meu negoci independent”.
DXTR posseeix un estil propi que barreja caràcters i tipografia atrevits, amb simbolisme abstracte i una mica de grafiti, creant el que ell mateix defineix com una “espècie d'universos pop surrealistes de dibuixos animats”.
Actualment, forma part del col·lectiu d'art anomenat "The Weird", format per deu artistes, il·lustradors i muralistes d'Alemanya i Àustria, que són la seva principal influència i combina els seus treballs d'art urbà amb campanyes publicitàries: “Per descomptat, el meu treball és una mica diferent quan treballo per a marques com aquestes, i trio temes diferents quan treballo en projectes personals. Però, per sort, la majoria dels meus clients em deixen fer la meva i confien sobretot en la meva experiència i el meu gust. El procés creatiu és una mica diferent perquè sempre començo a investigar molt el tema i l'assumpte que el client vol que treballi. Per a aquest projecte vaig haver d'aprendre una mica més sobre Barcelona, per exemple, la qual cosa és bastant agradable”.
A més del grafiti, Schuster se serveix de moltes altres tècniques creatives per a expressar-se i expressar el seu art: “En realitat, intento experimentar molt. Per exemple, cada hivern tracto de trobar el temps per provar una cosa nova. Així, a l'hivern de 2017 vaig aprendre a teixir catifes”, ens explica mentre somriu. “Haig d'admetre que m'encantaria treballar en les meves escultures en el futur. A més, també pinto llenços i faig molta feina d'il·lustració”.
Es tracta d'un dels pocs artistes a tot el món que s'encarrega de realitzar l'aplicació directa de les seves pròpies obres en els murs: “Crear aquests enormes murals és, en realitat, la millor part del meu treball, si us sóc sincer. És molt d'esforç, però és una sensació realment gratificant estar davant d'un enorme mur acabat. També m'agrada molt treballar a l'aire lliure, xerrar amb la gent que passa i gaudir de la ciutat on pinto, per captar el seu ambient. La part del procés que més gaudeixo és aplicar els contorns si treball de forma tan gràfica com en aquest mural de Barcelona”.
Un mural de 50 metres de llarg i 2,5 metres d'altura que, com ell mateix apunta, “intenta crear un homenatge divertit i fresc a la bella ciutat de Barcelona i mostrar el seu esperit. Un gresol multicultural, atractiu i amigable”. I afegeix: “M'agrada molt la feina que altres artistes han creat per a NN Wallery i admiro a molts d'ells. Aquesta és una de les raons per les quals vaig acceptar la proposta”.
Sobre el procés creatiu, Schuster ens explica que “aquest tipus d'obres d'art i escenaris capritxosos sempre es desenvolupen mentre es creen. Tinc un pla i un disseny aproximats al cap, però la majoria dels elements se m'ocorren durant la creació. Això pot ser un tipus de meditació i procés molt satisfactori, perquè mai sé exactament cap a on em guiarà el procés i l'obra d'art final pot ser realment sorprenent”.
Per al projecte, a més de plasmar la seva pròpia imatge i interpretació de Barcelona, l'artista ha preparat un joc: DXTR ha amagat en la seva obra 5 estrelles amb forma de dodecaedre, en homenatge a l'estrella de la Sagrada Família que corona la torre de la Mare de Déu. Amb aquesta picada d'ullet, Schuster pretén convidar als seus visitants i espectadors a descobrir cadascuna de les figures ocultes en el mural i fotografiar-se amb elles.
Tal com afirma l'artista: “Per a mi, la interacció més important amb l'observador és que s’aturi i trobi la seva pròpia interpretació i pensaments sobre l'obra d'art. Intento inspirar a la gent i si puc inspirar a un sol nen amb l'obra, tot el treball ha valgut la pena”. I afegeix: “La majoria de les vegades, mentre crec els murals, les persones gaudeixen del treball i els agrada parar-se a xerrar una estona. La gent gaudeix amb els divertits personatges que pinto. M'agrada aportar alguna positiva i divertida, per això creo aquests murals”.
Per a acabar, xerrem amb DXTR sobre la seva pròpia concepció de l'art urbà. L'artista alemany afirma que es tracta de “una oportunitat meravellosa perquè la gent que normalment no sol anar als museus o a les inauguracions de les galeries també gaudi de l'art. Per això, crec obres al carrer. L'art hauria de ser per a tots i no sols per a les elits”. Més concretament, sobre l'art urbà a la Ciutat Comtal, Schuster ho té clar: “Sí, per descomptat. Barcelona és un dels millors llocs d'Europa al meu entendre i conec a molts artistes de gran talent que viuen i treballen aquí”.
El mural de DXTR podrà visitar-se fins que finalitzin les obres de construcció de la nova promoció de pisos, que conflueix als carrers Rogent 32 i València 595. En aquest moment, serà derrocat i passarà a formar part de la galeria virtual d'obres que des de 2019 s'han sumat a aquest projecte de millora de l'entorn urbà de Núñez i Navarro. Com el mateix Schuster postil·la: “El grafiti o l'art de carrer són sempre temporals i això em sembla absolutament bé. Tot té el seu temps”.
El nostre projecte NN Wallery, amb el comissariat de Norma Editorial i Il·lacions, es va posar en marxa en 2018 amb l'objectiu de millorar l'entorn de les nostres actuacions a Barcelona a través de la #cultura.
Els projectes en murs d'obres transformen superfícies privades en obres d'art urbà per a tothom; és a dir, s'aprofita el que podria ser una limitació, per a convertir-la en un llenç per a l'art urbà i perquè el veïnat pugui gaudir-lo. El germen d'aquest projecte es remunta al setembre de 2018, amb l'excel·lent acolliment que va tenir el mural de Pez Barcelona en el mur de l'antiga fàbrica de Metalarte, a Sant Joan Despí. Els veïns van respondre molt positivament davant el projecte, interactuaven amb l'artista i li agraïen que estigués millorant el seu barri. Des de llavors, s'han dut a terme múltiples projectes. Amb el mural de DXTR, ja són 28 actuacions que reuneix el projecte NN Wallery, 11 efímers i 17 permanents. Un projecte original i pioner que continua creixent.