Dani Buch: “Albiro una Barcelona nocturna, però alhora viva i festiva”
El novembre passat, el projecte NN Wallery de la nostra àrea de #sostenibilitat va tornar a donar vida als carrers de #Barcelona. Aquesta vegada, l'artista Daniel Buch va ser l'encarregat de deixar la seva empremta a la persiana del pàrquing del carrer Marquès de Sentmenat, on va plasmar la seva visió de la ciutat. Amb aquesta darrera intervenció ja són 27 els artistes que han participat al projecte, destinat a millorar l'entorn de les persones a través de l'#arturbà. Un projecte original i pioner que segueix creixent, i que suma 11 actuacions efímeres i 18 permanents.
Nascut el 1976 a Sant Gregori (Girona), després de diverses experiències al món de la publicitat, Buch s'ha desenvolupat com a pintor, dibuixant, escultor i gravador. Sempre vinculat al món de l'art, va estudiar disseny gràfic a La Massana, on va començar a experimentar amb els límits de la realitat a través de diversos suports i materials. Alhora, ha creat un univers propi que transporta tot aquell que observa les seves creacions a un incessant qüestionament de les fronteres del que estableixen els nostres sentits.
Buch ens explica que va viure el pas del món de la publicitat al de l'art d'una manera natural: “Vaig començar a pintar murals treballant com a freelance, i d'aquí em van arribar més projectes d'ambientació a establiments i, més tard, a galeries, tant a nivell local com a internacional.”
Tot i que ha exposat a galeries i col·lectives de Brussel·les o Berlín, ara mateix Buch està centrat en projectes a Barcelona. Durant la pandèmia, un període d'incertesa per als artistes, Buch va exposar en tres espais diferents: “Va ser una etapa dura perquè les exposicions van deixar de ser presencials, i es va haver de traslladar l'ambient a la manera virtual”. Així, Buch també parla de la complexitat que hi ha darrere de l'exercici d'exposar: “Cal crear tot un entorn coherent per aconseguir que l'obra funcioni i tingui un sentit”, cosa que també tenim molt en compte des del nostre projecte #NNWallery, que ha de tenir sentit per als qui ho tenen a la vista habitualment, veïns, veïnes, transeünts o turistes, entre d'altres.
NN Pàrquing Sentmenat, a C/ Marquès de Sentmenat, 54
D'estil camaleònic i pinzellades catastrofistes i iròniques, Buch es caracteritza per la seva adaptació al que li ofereix el mitjà, i aconsegueix plasmar un mateix ideari distòpic en diferents suports. La seva obra per al projecte NN Wallery manté aquesta essència, amb dos gats que cauen i es mimetitzen amb unes garlandes. Buch explica: “A través d'aquesta peça d'art urbà, entreveu una Barcelona nocturna, però alhora viva i festiva. La nit a través de les figures dels gats, que cauen i es recargolen, i la vida mitjançant la festivitat de les garlandes”.
Per a Buch, les proporcions són secundàries si l'objectiu és donar dinamisme a l'obra: “En el cas dels gats, la torsió dels dos animals és forçada, per exagerar precisament aquesta sensació de moviment al mural”. El seu estil traspassa amb força els límits de la realitat, cosa que ha volgut expressar mitjançant les dimensions i el gir dels gats. A les seves obres, Buch recorre a referents distòpics i a la contradicció, i afegeix: “El meu estil es pot entendre com una cosa malenconiosa, però sempre hi ha una llum, una ironia”.
El primer mural que va formar part del projecte NN Wallery va ser obra de Pez Barcelona, al mur de l'antiga fàbrica de Metalarte a Sant Joan Despí. L'acollida dels veïns va ser molt positiva, i l'agraïment que van mostrar cap a l'artista també ha estat present a les intervencions de NN Wallery que l'han seguit, on s'ha donat aquesta mateixa interacció entre artista i persona. Buch ens parla de la visita de veïns que, curiosos, observaven com l'artista desenvolupava la seva creació: “Molta gent es van acostar per comentar-ne les diferents interpretacions, i això, al final, és part de l'essència de l'art urbà. M’agrada que quan algú observa un quadre o una obra, el doti de significat”, puntualitza.
La interacció amb la gent durant una obra és una de les característiques de l’#urbanart. En Buch ens explica que sent un gran respecte pels artistes del #graffiti que es dediquen a la creació urbana. "No és fàcil haver de pintar envoltat de gent i soroll, i suposa un gran esforç físic", explica.
Dani Buch
La creativitat de qualsevol artista sol anar vinculada a la seva inspiració, i així ha estat sempre per a Buch al llarg de la seva trajectòria. “Per mi, el procés de creació és constant. Quan exposes en una galeria, la inspiració arriba per a altres projectes, i tots acaben estant més o menys connectats. Funciono a partir d'objectius de recerca sobre diverses temàtiques, que m'interessen sobretot quan encara no les he aconseguit desxifrar”, afirma Buch.
Actualment Buch està immers en altres projectes i ha participat en residències culturals per realitzar escultura, disciplina artística en què està centrat darrerament. De fet, una de les seves escultures es va exposar el mes d'abril passat a la galeria Il·lacions, en el marc de l'exposició “Inferències”; es tractava d'un homenatge al mite de Narcís, i incloïa un mirall que acompanyava la criatura de pedra. "Ara mateix estic molt enfocat a esculpir, sobretot en pedra, i també vaig jugant amb l'object trouvé, que parteix de la idea de trobar objectes i recrear-los a través de l'escultura" conclou l'artista.
El nostre projecte NN Wallery, amb el comissariat de Norma Editorial i Il·lacions, es va posar en marxa el 2018, i des de llavors no ha deixat de créixer. Així doncs, acomiadem el 2022 amb la intervenció de Buch i els seus “gatets enredats”, que podeu visitar a la persiana del pàrquing del carrer Marquès de Sentmenat, 54.